Километрични задръствания на границата с Гърция /видео и снимки/

5-километрова опашка от чакащи автомобили за влизане в Гърция се образува още към 11 часа на ГКПП „Кулата“. Задръстването стигна до разклона за село Тополница и Марикостиново. Чакащи са само леки автомобили с туристи от различни страни. Товарните автомобили преминават в аварийната лента, като опашки не се образуват.

В 12:00 часа гръцките власти започнаха да пропускат български граждани през границата без ограничения и карантина. С отварянето на сухопътната граница с България и старта на международните полети от летището в Солун от днес Гърция постепенно дава „зелена светлина“ за подновяването на туризма в Северна Гърция-

Много българи са тръгнали на почивка там с аргумента, че „докато не си изградим пречиствателни станции на морето, няма да отидем на нашето Черноморие“.

Пред репортер на БТА част от пътуващите за южната ни съседка разказаха, че са тръгнали в първия ден, в който границата ни с Република Гърция е отворена за туристи без задължителен карантинен период заради почивки, които са били планирани за началото на месеца.

„Имахме резервация за 5 юни, която се отмени, тогава го отложихме за 15 юни, за първата възможна дата. Дъщеря ми е дошла от Холандия и пътуваме заедно, защото от там не могат да кацнат“, разказа Мария Чакърова.

Туристи, запътили се към плажовете на Гърция има от България, Румъния, Германия и други страни.

Освен пътуващи за почивка, на опашката преди граничния пункт има и хора, които пътуват по лични причини. Атанасиус Зинголис преминава границата за втори път от началото на епидемията от COVID-19. Живее в България, но се налага да се грижи за болната си леля в Гърция. „Първият път, когато пътувах за Гърция, бях под карантина там две седмици, полицията проверяваше редовно, днес разбрах, че ще се пътува без карантина и тръгнах“, разказа още той.

На границата са въведени мерки за недопускане на разпространението на коронавируса. По преценка на гръцките власти сънародниците ни ще попълват анкетни карти, в които отбелязват и крайната дестинация на пътуването си. На случаен принцип ще се взимат и проби за COVID-19. Ако резултатите са положителни, на хората ще бъде налагана 14 дневна карантина. Затова от нашето външно министерство съветват в такава ситуация българите да се връщат от границата в страната ни.

За плажа сме готови на всичко !

Публикувахте от Teodor Ivanov в Понеделник, 15 юни 2020 г.

На Кулата има и екипи на Пътна полиция, които проверяват всички шофьори и пътуващите в автомобилите за неплатени фишове и глоби за нарушения на ЗДвП.

От днес летищата в Атина и Солун започват да приемат международни полети. Задължителното тестване за коронавирус на летищата и 14-дневната карантина при положителен резултат остават единствено за граждани, които пристигат от райони, рискови от Covid-19.

В петък министърът на туризма Харис Теохарис заяви, че до края на юни ще останат затворени границите с Турция, Албания и Северна Македония с изключение на абсолютно належащи пътувания по работа.

По отношение на въздушния транспорт до 30 юни остава забраната за неналежащи пътувания от страни извън ЕС. За солунското летище остава забраната за полети от Италия, Испания, Нидерландия, Великобритания, Турция, Албания и Северна Македония.

Отварянето на границата с България се очаква със „сдържан оптимизъм“, заяви областният управител на Източна Македония и Тракия Танасис Цонис. Той каза, че най-важно е да бъде запазена здравната безопасност в страната, като същевременно бъде стартиран секторът на туризма. Цонис подчерта, че контролът на границата трябва да бъде извършван правилно, но и да не бъдат създавани опашки от чакащи пътници.

От 1 юли се очаква за туризъм да бъдат отворени и границите с Албания и Северна Македония, ако го позволява епидемиологичната обстановка. До 30 юни ще бъде разгледан и въпросът за отваряне на границата с Турция.

Данните показват, че до края на юни половината от хотелите с над 50 легла няма да бъдат отворени, каза председателят на гръцката федерация на хотелиерите и на организацията за туризъм в Халкидики Григорис Тасиос. Той каза, че останалите хотели планират да отворят в началото на юли, макар че засега резервациите остават ниски.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *