Продукти
220 г брашно
110 г масло
1 яйце
1 ч.л. сол
вода при нужда
1 малка тиквичка
½ патладжан
80 г пушена сьомга
1 шепа бланширани скариди
50 г пушено топено сирене
40 г Bûche de Chèvre (като сирене Бри, но от козе мляко)
1 кофичка от 120 г fromage blanc, 7,6 % масленост (може да се подмени с крем-сирене за мазане или цедено кисело мляко без кисела жилка)
масло на тънки филийки
3 яйца, ½ ч.ч. прясно мляко
по 1 ч.л. сухи мащерка и магданоз
сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Патладжанът и тиквичката се измиват и нарязват на колелца. Изпичат се на грил-тиган, докато омекнат и се позлатят на райета. Посоляват се и се поливат с малко зехтин. Оставят се похлупени в йенски съд да се задушат и мариноват. Мекото масло се изсипва в купа и разбива на крем. Добавят му се яйцето и солта. Отново се разбива до гладкост. След това, малко по малко се интегрира брашното. Омесва се меко и нелепкаво тесто. Може да се прибере за кратко в хладилника или направо да се използва.
Плотът се застила с лист хартия за печене и тестото се разточва върху него на тънък кръг, малко по-широк от диаметъра на керамичната съдинка за киш. Премества се в нея (а тя е предварително намаслена) и се прилепва плътно по дъното и стените й. Заравнява се по горния ръб.
Вече маринованите колелца се нарязват на 4 и разпръскват равномерно върху тестото. Така се процедира и със сирената, пушената сьомга (нарязана на малки късчета) и скаридите.
В купа се разбиват fromage blanc, яйцата, млякото и подправките. Сместа се излива върху киша. Трябва да се напълни най-много до ръба. Тук-там се слагат стружки масло. Пече се на 180*С до златисто и стегнатост на плънката.
Поднася се леко топло или на стайна температура.