Кметове на благоевградски села отказаха курбан с общински пари, съвпадение с рождения ден на кмета провокира коментари

От 250 лв. до 500 лв. за курбан навръх вчерашния празник Малка Богородица предложи община Благоевград на  кметовете и наместниците на общинските села, но част от тях отказаха. Сумата е различна, като зависи от големината на населеното място, и не можело да се ползва за друг празник, това обяснил зам. кметът по сигурността Любен Милев на последната оперативка със селските управници, като мотивирал извънредния курбан с желанието на кметския екип на Благоевград да не дели жителите в града и в малките населени места. След като на Голяма Богородица общината раздаде безплатен курбан в 4 храма в областния център на Пиринско, се решило за Малка Богородица жестът да се повтори за хората по селата. Няколко от управниците отказали да организират приготвянето и раздаването на курбан, други приели на драго сърце офертата.

„Идеята е хубава, но в Българчево правим курбан на храмовите ни празници Петковден и Димитровден. С 250 лв. мога да купя една овца за 1 казан, за кого по- напред да е?! Освен животното за курбана трябва зарзават, трябва двама-трима души плюс готвач да ангажирам и да му платя за готвенето. Хамалогията и за 10, и за 1 казан е една и съща“, мотивира категоричния си отказ кметицата Елена Стойчева.

Тя отбелязала, че ако предвидената за извънредния курбан сума се прибави към парите за традиционните курбани в селото, ще е доволна, но Л. Милев отрязал надеждите й с категоричното, че жестът важи само и единствено за Малка Богородица.

„Ние и бездруго на този ден правим курбан заради храмовия ни празник и вместо 5 казана сложихме 6, като давахме по една порция безплатно от общината“, посочи решението, което взели в с. Дъбрава настоятелство и управа, кметът Методи Стоянов. За 300 лв. от общината купил овца и зеленчук, а ангажираните  готвач и помощници сготвили 1 казан повече от планираното. Така вчера по традиция дъбравчани си плащаха селския курбан и като бонус получаваха един черпак допълнително от кметството.

Кметицата на с. Лешко, Габрово и Дебочица Галина Велкова също преценила, че не си струва да хаби  енергия и време, щом няма да може да се раздаде на всички от общинския курбан. „Добре е замислено, но преди 2 дни почина сътрудникът ми в кметството, млад човек, на 52 г., не ми беше до организиране на празници“, искрена бе Г. Велкова.

В Падеш също се отказаха от допълнителен курбан, с извънредния празник се разминаха и в Бело поле, тъй като на |Голяма Богородица там по традиция се прави голям събор и тази година не бе изключение.

„Три казана се варят. От общината ни дадоха 500 лв. и купих 3 овце“, доволен  бе кметът на с. Покровник Недко Ангелов.

Три казана с курбан освети в Логодаж отец Ангел Боянов. „И от нас додадохме някой лев и имаше за всички, раздаде се и дори за допълнително остана, но заради коронавируса нямаше нито музика, нито танци. Дано за храмовия ни празник на Архангеловден да се поуспокоят нещата и хората да могат да се повеселят“, коментира кметът Пламен Червенков. 

„Направихме курбана два дни по-рано, в неделя, защото сме село с много млади хора, които са на работа в делничните дни“, обясни кметът на с. Церово Лефтер Едипов. „С парите от общината и събрани между хората дарения напълнихме два казана”, заяви управникът. 

Съвпадение на рождения ден на кмета на Благоевград инж. Румен Томов с църковния празник Малка Богородица стана повод за коментари в социалните мрежи по негов адрес заради раздадените общински пари за курбаните по селата в деня на личния му празник.

„Редно беше след благоевградчани на Голяма Богородица да уважим и жителите на селата, а какъв по-хубав повод от това от  Малка Богородица?! Не е почтено, не е християнско и са много „ниска топка“ подобни провокации. Жалко за онези, които се опитват да печелят популярност чрез подобни инсинуации“, коментира свързването на раздадените от общината пари за курбан с рождения му ден кметът Томов и отбеляза, че всеки от селските кметове сам е преценявал дали да организира курбан, или не, като никой никого не е задължавал.

Градоначалникът посрещна 59-ата си годишнина на работното място, а заместниците му го изненадаха с  икона на Свети Георги Победоносец и кошница с цветя.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *