Кои храни да избягваме в зависимост от кръвната група

а всяка кръвна група има продукти, които се препоръчват или следва да се избягват, твърди медицинска енциклопедия.

Кръвната група е тясно свързана с храненето. За всяка група има продукти, които могат да увеличат нейната жизнена дейност или обратното – да ѝ навредят.

През 1907 г. чешкият учен Я. Янски дефинира наличието при хората на четири кръвни групи. Първата група е 0, втората – А, третата – В и четвъртата – АВ (в редица страни те имат обозначение, различно от нашето – съответно І, ІІ, ІІІ и ІV).

Група 0

Това е първата от известните ни кръвни групи, за която науката е установила, че е съществувала още при кроманьонците. И до днес тя е най-разпространената. Хората с тази кръвна група притежават силна имунна и храносмилателна система. В древността според учените това им е позволявало по-лесно да оцеляват, защото тогава основен хранителен източник е било месото. В организма на човека с кръвна група 0 има много стомашна киселина. Той може да извлече от месото максимално количество хранителни вещества. Този тип хора условно биват наричани “ловци”.

Група А

Имунната система на хората с кръвна група А, появили се между 25-15 хиляди години пр. Хр. им е позволявала да се борят с инфекциите и бактериите, разпространяващи се при големите струпвания на хора, които стават все по-характерни за цивилизациите. Потребността на организма от белтъчини се е удовлетворявала за сметка на различните житни растения и риба. Затова и този тип хора са наречени “земеделци”.

Група В

Хората с тази кръвна група са се появили между 15-10 хиляди години пр. Хр. Те са наречени “чергари”. Употребявали предимно мляко и всичко останало, което са успявали да намерят по пътя. Тъй като тези хора са събрали в себе си много качества на имунната и храносмилателната система на “ловците” и “земеделците”, техният организъм се смята за по-издръжлив.

Група AB

По протежение на цялата история на човечеството са съществували само 3 кръвни групи, докато преди 10-15 столетия не се е появила група АВ. Тя е доста рядко срещана и днес. Често я наричат “загадка”, защото причините, предизвикали това изменение и досега са неизвестни за науката. Едно от възможните обяснения е, че все още не се е извършила пълната еволюция на групата.

Установено е, че в червените кръвни телца (еритроцитите) има вещества, предизвикващи тяхното прилепване, които се наричат хемаглутиногени. Те се разделят на А и В.
У различните хора те се срещат отделно, съвместно или съвсем липсват, като определят с това принадлежността на дадено лице към една или друга кръвна група. Например в еритроцитите на кръвна група 0 няма такава вещества, при А и В се съдържа 1 вещество, а в еритроцитите на група АВ  – 2.

Разбира се, кръвта на човека и употребяваната храна встъпват в химична реакция. Различните белтъчини – лектини, които се съдържат в голямо количество в хранителните продукти, притежават аглутиниращи (залепващи) свойства.

Когато се храните с нещо, съдържащо лектини, несъвместими с вашата кръв, те нарушават храносмилането, произвеждането на инсулин, обмена на веществата и хормоналния баланс.
Продуктите, съвместими с вашата кръвна група, често са именно тези, които са употребявали хората в древността, когато се е формирала самата кръвна група.

Ако имате кръвна група 0, по-добре е да търсите храни с голямо съдържание на белтъчини, в това число месо, птици, риба, а също разнообразни плодове, докато зеленчуците, много зърнени, бобови и млечни продукти не са съвместими с вашата кръв.

Ако имате кръвна група А, най-благоприятна за вас е вегетарианската диета със соеви, бобови или зърнени продукти, с плодове и зеленчуци и малко количество риба.

Ако имате кръвна група В, оптималното хранене за вас е месото – както от диви, така и от домашни животни, като пилешкото не се препоръчва. Някои бобови и зърнени култури също могат да предизвикат проблеми, но затова пък можете смело да ядете плодове и зеленчуци.

Ако имате АВ кръв, трябва да съчетавате препоръките за предишните две групи. Най-доброто хранене е предимно вегетарианското с неголямо количество месни и млечни продукти.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *