КПКОНПИ удари с глоби от по 5000 лв. съветниците Кр. Роячки от ГЕРБ и Г. Янчева от БСП, гласували за отмяна на общински наеми, засягащи и бизнеса на фамилиите им

Благоевградските общински съветници Красимир Роячки от ГЕРБ и Гергана Янчева от БСП бяха уличени в конфликт на интереси от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/, оглавявана от Сотир Цацаров.

Решението на КПКОНПИ бе публикувано вчера в новинарската рубрика на официалната им страница и съдържа само съществената част от констатациите на комисията спрямо двамата съветници.

Според установените факти на 22.12.2020 г. Общинският съвет в Благоевград е приел решение, с което заради епидемиологичната обстановка в страната бяха освободени от наемни вноски наемателите на неработещите по онова време заведения, а месечните наеми на откритите площи пред тях бяха намалени.

Предложението на тогавашния кмет на общината Румен Томов за подпомагане по този начин на затворения ресторантьорски бизнес бе докладвано на декемврийското заседание на ОбС от Красимир Роячки, в качеството му на председател на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране, и бе прието от общинските съветници, като „за“ гласува и самият Роячки.

Към момента на приемане на това решение „Роячки“ ЕООД е наемател по два договора с община Благоевград – за открита площ от 60 кв.м за поставяне на маси пред заведение за хранене на пл. „Г. Измирлиев“ в града /барчето на театъра/, и на открита площ от 74 кв.м със същото предназначение на пл. „Македония“ /на Спортния тотализатор/, установява КПКОНПИ. Дружеството наемател е с едноличен собственик и управител майката на съпругата на Красимир Роячки, като преди това фирмата е била притежавана от съветника и съпругата му. При сключване на посочените наемни договори с община Благоевград „Роячки“ ЕООД е било представлявано от съпругата на общинския съветник. Комисията приема, че гласувайки на 22.12.2020 г. „за“ намаляване на дължимите наеми за тротоарно право, Красимир Роячки, вместо да се отведе, е действал в частен интерес – на майката на неговата съпруга, собственик на ЕООД.

Подобно решение за намаляване размера на месечния наем по отношение на договори за общински имоти, наети с търговска цел, Общински съвет – Благоевград прие и месец по-рано, на 13.11.2020 г. „За“ тогава гласува общинската съветничка Гергана Янчева. Решението касае майката на съпруга й – едноличен търговец, която наема още през 1997 г. общински терен, на който е изграден временен търговски обект от 72 кв.м. Вместо да се отведе, и Янчева, както и колегата й Роячки, е участвала в приемането на решение, което облагодетелства и свързано с нея лице, преценила е комисията на Цацаров.

И на двамата е наложена глоба в размер на по 5000 лв.

В информацията за санкционираните благоевградски съветници КПКОНПИ изрично е посочила, че решението й не е окончателно и подлежи на обжалване или протест по реда на АПК пред Административен съд.

 „Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност“, напомнят още хората на Цацаров.

Препратката е към чл. 30 от ЗМСМА, според който пълномощията на общински съветник се прекратяват предсрочно в 13 случая, а под №11 е посочено „при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“.

Вчера се свързахме с Гергана Янчева, докато тя още търсеше на страницата на КПКОНПИ решението за установения при нея конфликт на интереси. „Не съм го получила официално от комисията, но със сигурност ще обжалвам решението им в съда“, бе краткият коментар на Янчева, която е юрист. Сроковете за обжалване започват да текат от деня на връчването на акта, припомни тя, но отказа да навлиза в детайли за самото гласуване на злополучната сесия.

„Да, гласувах, но това бе в резултат на въведена общонационална карантина и не съм го направил за себе си, а за целия бизнес в града, защото е абсурдно да събираш наеми за тротоарно право от заведение, което не работи не по негова воля”, коментира Кр. Роячки. „Изобщо не ми е хрумнало, че заради това мое и на останалите ми колеги решение да намалим наемите на празните тераси на заведенията някой може да реши, че съм в конфликт на интереси. Още повече че фирмата не е нито моя, нито на съпругата ми. Ами аз имам 240 роднини в този град, това означава ли, че нямам право да гласувам за всяко нещо, което евентуално би касаело техен интерес? Категоричен съм, че ще обжалвам решението на КПКОНПИ, което за мен е  буквоядство. А ако и съдът реши, че съм виновен, ще си платя глобата и ще се оттегля от ОбС – Благоевград – голяма листа бяхме, има кой да влезе на мое място, заяви Кр. Роячки.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *