Краставицата не е просто 95% вода

Краставиците са една от най-популярните храни в света и са предпочитани през топлите месеци. Но когато ги купуват, някои потребители не се замислят как да изберат по-висококачествените от тях. За много купувачи е достатъчно краставицата да бъде зелена, твърда и без лоша миризма. Нещата обаче не са толкова прости, твърди агрономът Елена Салникова.

Разбира се, първото нещо при избора на краставица е да обърнете внимание на нейния цвят. Той трябва да бъде еднороден, тъмно зелен, а понякога – в зависимост от сорта, дори изумрудено зелен, но повърхността не трябва да лъщи.

Изберете зеленчуци, които нямат натъртвания, пукнатини, драскотини или дефекти. Качествените краставици са еластични. Обърнете внимание на дръжките – те също трябва да са свежи и без дефекти. Не забравяйте да измиете краставиците преди ядене, за да премахнете всички замърсявания и други вещества.

Учените вярват, че произходът и облагородяването на този зеленчук е започнало от Северна Индия или Югозападен Китай, вероятно в подножието на Хималаите.

В домашен хладилник краставиците могат да се съхраняват около седем дни, но това до голяма степен зависи от сорта им и от сезона. Краставиците са почти 95-97% вода и те самите могат да отделят вода по време на съхранение.

Ето защо е важно да не ги поставяте в плътно завързана найлонова торба, забутана в далечния ъгъл на хладилника. Ако краставиците не „дишат“, те бързо се развалят, както и ако ги държите заедно с други плодове и зеленчуци.

Качествените краставици, съхранени правилно ще донесат следните максимални ползи за тялото ви:

– те са естествен мощен абсорбент, който активно премахва отровите и други вредни вещества в случай на интоксикация;

– стимулират апетита и образуването на солна киселина в стомаха;

– в краставиците има много калий и фибри, които влияят върху функционирането на бъбреците;

– имат отлично диуретично действие;

– някои ензими в краставиците помагат за по-доброто усвояване на протеините и витамините от група В.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *