След даден обет за спиране на серия от нещастия с млади хора! Жителите на дупнишката ул. „Булаир“ се събраха на курбан за здраве за 19-а поредна година

Пет казана курбан за здраве, сготвен от двама мъже, раздадоха на жителите на улица “Булаир” в Дупница. Кулинарят Здравко Здравков добави към гощавката и две питки и баница. За 19-а поредна година православните християни от улицата се събраха на този ден, организатори неизменно са братята Иван и Димитър Дървенски, които преди близо две десетилетия дали обет да правят курбан след серия  нещастни фатални инциденти с млади хора от квартала. Местните жители се допитали до свещеник как да спрат нещастията и така било решено да се дава курбан за здраве всяка последна неделя на месец юли, преди Голяма Богородица.
Николай, Митко, Стефан, Бисер и Владимир още от пет часа сутринта започнаха приготовленията за голямото готвене в двора на семейната къща на братя Дървенски. За събитието от Англия специално долетя Анелия Дървенска, която от 16 години е на гурбет там заедно със сина и дъщерята. Анелия се похвали на съседите си с първото си внуче Александър. Пъргавата прабаба Гюлка място не можеше да си намери от радост, докато гледаше снимките на правнука си Александър.

Петрана Новоселска с внуците


Библиотекарката от Дупница Снежана Дикова, съпруга на незабравимия дупнишки актъор Асен Диков, направи видео и снимки на всички гости, за да ги разпрати на гастарбайтерите от квартала, които не можаха да присъстват. Младият отец Петър отслужи тържествения водосвет за здраве.
Николай Коларов от туристическото дружество в Дупница не скри задоволството си от факта, че и тази година на курбана са дошли хора от цялата община, които имат роднини и приятели на тяхната улица. Сред тях бяха забелязани месарският бос Тричката, бившият шеф на РПУ – Дупница Валентин Гълъбов и др. Известната дупнишка счетоводителка и застрахователка Петрана Новоселска доведе на тържествената служба официално пременени трите си внучки Елица, Виолина и Радина.
Радослава от Русе, дъщеря на протоерей Михаил, служил при патриарха, сподели: „За първи път идвам на курбана тук. Възхищавам се на голямото християнско дръзновение и сърцатост на жителите на квартала и на вярата им“.

Бабата Анелия и младата прабаба Гърка Дървенска


Богородична питка омеси Мария Стойкова, а разкошна баница донесе гастарбайтерката от Лондон Даниела, която е щастлива баба от скоро на внук и внучка от единствената си дъщеря и специално дошла за курбана.
За първи път от организирането на курбана улица “Булаир” не бе затворена и курбанът бе раздаден само за вкъщи заради пандемията.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *