Крехко заешко по фермерски с вино и бакла

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • заек – 1 кг 300 (нарязан на парчета)
  • черни маслини – 200 г
  • моркови – 2 бр.
  • червено вино – 250 мл
  • вода – 250 мл
  • зехтин – 4 с.л.
  • магданоз – 1 връзка
  • чесън – 1 глава
  • целина – 1 стрък селари
  • червен пипер – 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • мед – 2 с.л.
  • розмарин – 1 пресен клонка
  • каперси – 2 с.л.
  • ябълки – 1 малка по избор
  • бакла – 500 г
  • домати – 1 бр.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарежете заека на парчета. Обелете скилидките чесън на цяла глава, смачкайте ги.

Обелете морковите, измийте ги, подсушете ги, нарежете ги на филийки, нарежете и целината на филийки.

Почистете баклата, измийте, като я оставите цяла. След това нарежете домата (и ябълката, ако решите да добавите) и завършете със ситно нарязаните пресни билки (розмарин и магданоз).

Готвим заека по френски и фермерски, без да го мариноваме, без да запържваме и без агресивни подправки, като черен пипер и др. По този начин месото на заека става много крехко и полезно за нашия стомах.

Поставете парчетата заек в тенджерата под налягане, залейте с виното, както и 2 с.л. мед. Добавете зехтина, солта и червения пипер, маслините и каперсите. Изсипете нарязаните моркови, домат и ябълка. Поръсете с билките. Налейте водата, разбъркайте. Най-отгоре изсипете баклата.

Оставете да се готви на средна степен на котлона. Когато заври, поставете капака и затворете тенджерата под налягане. Оставете да къкри около 1 часа. Течността ще намалее повече от половината и ще бъде като сос в края на готвенето.

Непременно опитайте моята рецепта за задушен заек, която е моето вдъхновение от френската кухня!



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *