
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- заек – 1 кг 300 (нарязан на парчета)
- черни маслини – 200 г
- моркови – 2 бр.
- червено вино – 250 мл
- вода – 250 мл
- зехтин – 4 с.л.
- магданоз – 1 връзка
- чесън – 1 глава
- целина – 1 стрък селари
- червен пипер – 1 с.л.
- сол
- черен пипер
- мед – 2 с.л.
- розмарин – 1 пресен клонка
- каперси – 2 с.л.
- ябълки – 1 малка по избор
- бакла – 500 г
- домати – 1 бр.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарежете заека на парчета. Обелете скилидките чесън на цяла глава, смачкайте ги.
Обелете морковите, измийте ги, подсушете ги, нарежете ги на филийки, нарежете и целината на филийки.
Почистете баклата, измийте, като я оставите цяла. След това нарежете домата (и ябълката, ако решите да добавите) и завършете със ситно нарязаните пресни билки (розмарин и магданоз).
Готвим заека по френски и фермерски, без да го мариноваме, без да запържваме и без агресивни подправки, като черен пипер и др. По този начин месото на заека става много крехко и полезно за нашия стомах.
Поставете парчетата заек в тенджерата под налягане, залейте с виното, както и 2 с.л. мед. Добавете зехтина, солта и червения пипер, маслините и каперсите. Изсипете нарязаните моркови, домат и ябълка. Поръсете с билките. Налейте водата, разбъркайте. Най-отгоре изсипете баклата.
Оставете да се готви на средна степен на котлона. Когато заври, поставете капака и затворете тенджерата под налягане. Оставете да къкри около 1 часа. Течността ще намалее повече от половината и ще бъде като сос в края на готвенето.
Непременно опитайте моята рецепта за задушен заек, която е моето вдъхновение от френската кухня!