Кристина Лазарова: Създаването на нови технологични и индустриални клъстери може да даде бъдеще за хората от въгледобивните региони

„България има нужда от нова стратегия за климат и енергетика. Този план за възстановяване и устойчиво развитие трябва да бъди синхронизиран със ситуацията по места.“, Това каза Кристина Лазарова, съорганизатор на Платформата “Brown to Green” и председател на Борда на директорите на ТЕЦ „Бобов дол“ по време на дискусионния форум „Справедлив енергиен преход и оценка на влиянието на Зеления пакт върху икономиката на България“, организиран от КНСБ и Фондация „Фридрих Еберт“. Началото на дискусионния форум бе открит от вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, Мария Петрова от Фондация „Фридрих Еберт“ и Димитър Манолов от КП „Подкрепа“. В стъпителните думи д-р Кокалов заяви, че целта на форума е чрез диалог да бъдат представени позиции, мнения и предложения, които трябва да предприемат всички заинтересовани страни за осиществяванто на справедлив енергиен преход в отговор на предизвикателството за прилагане на Зелената сделка в България.

По време на дискусията Кристина Лазарова съобщи, че след всички съвместни срещи с участниците в Платформата “Brown to Green” ,вече се подготвят и анализират конкретни планове  за внедряването на технологии работещи с  природен газ, водород и синтезгаз в предприятия като Топлофикация Перник и ТЕЦ Бобов дол. „Надявам се страната ни да има възможност да договори финансиране както на инфраструктурата, така и на инсталации, които да са на природен газ, с идеята, че те могат да работят на синьо гориво и водород“, посочи Кристина Лазарова.

По думите на съорганизатора на Платформата “Brown to Green” във въглищните региони има нужда да бъдат изградени т. нар индустриални зони, за да могат те да продължат да се развиват и занапред. „Ние от Платформата започнахме вече да водим разговори с редица компании за правенето на инсустриални клъстери в Кюстедил и Перник. Провели сме редица срещи с областните  управители на Кюстендил и Перник и с кметовете на двата града“, каза Лазарова и отправи апел към местното управление да се помисли в посока какви територии могат да се обособят като индустриални зони от ново поколение, за да се привлекат български или чужди компании които да ситуират производството си давайки работни места на местните общности. Тя призова това да се прави бързо и  оперативно, като ясно се каже, че на тези места ще се правят индустриални клъстери. Кристина Лазарова даде пример с Полша, където на мястото на стар въглищен комплекс са били изградени нови  големи компании и производства.

„Зеленият пакт са нещата, към които ние задължително трябва да вървим. Тук не стана на въпрос дали ще съществуват тези централи или не. Това, че никой на нас като държава не ни казал кога трябва да си затворим въглищната индустрия, това не означава, че няма да си я затворим в близките години. С всяка година емисиите стават все по-високи и това е непосилно за централите на въглища. Ще дойде момент, когато ще бъде нерентабилно за нас да произвеждаме енергия от въглища с тази цена на емисиите.“, обясни Кристина Лазарова. Във връзка с бъдещето на въгледобива и като цяло на Зелената сделка, по време на Форума тя сподели още, че е имала разговори с работниците и от двете централи Перник и Бобов дол и мините в тези райнони. “Всички са наясно, че предстои промяна в сектора. Тя е наложителна и хората знаят, че тя се прави затова да живеем в една по-чиста околна среда, да запазим работните места и да създадем нови такива“, каза Лазарова. 

“Важно е да се възползваме и от вторият стълб Invest Eu, който дава възможност да се поощрява и финансира инвестиции на чуждестранни компании в различни държави. Точно това трябва да се опитаме д анаправим, да създадем комфортни условия за привличане на външнии нвеститори в България”, заяви Кристина Лазарова.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *