Кюстендилски магистрат намали от 2000 на 1500 лева санкция за „Пирин Ораново” ЕООД за неплатени заплати на трима работници

Административният съд в Кюстендил под председателството на съдия Галина Стойчева намали от 2000 на 1500 лева санкция по наказателно постановление, издадено от Инспекцията по труда в Благоевград. Глобата е наложена на „Пирин Ораново” ЕООД. До нея се стигна, след като дружеството не е изпълнило задължително предписание по спазване на трудовото законодателство, като в предоставения срок до 25.06.2018 г., не е изплатило договорените и начислени трудови възнаграждения за извършената работа за м. март 2018 г. на трима свои работници в размер съответно на 415 лева, 114 лева и 287лв. 

В производството пред първа инстанция – Районен съд – Перник, са разпитани длъжностните лица, които са извършили проверката и които с показанията си  потвърждават констатациите в акта, като описват подробно фактите. По делото е представено решение на Окръжен съд – Перник от 09.07.2018 г. по търговско дело, с което е обявена неплатежоспособността на „Пирин Ораново“ ЕООД, определена е начална дата на неплатежоспособността – 31.12.2014 г., и е открито производството по несъстоятелност. От приложени разпореждания от 14.09.2018 г. и от 20.09.2018 г. на директора на фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ е видно, че на работниците на дружеството са отпуснати гарантираните вземания за начислените, но неизплатени трудови възнаграждения, вкл. за м. март 2018 г. 

При изложените фактически обстоятелства на първа съдебна инстанция е отменено наказателното постановление по съображения за незаконосъобразност. Магистратите са приели, че административното нарушение е доказано, но промяната на правното положение на търговското дружество-работодател вследствие на откритото производство по несъстоятелност е основание за отпадане на административнонаказателната му отговорност, тъй като за изплащане на начислените трудови възнаграждения съществуват специални правила.

Административният съд в Кюстендил обаче е на противоположното мнение – че издаденото наказателно постановление е законосъобразно. Същото е постановено при спазване на процесуалните правила и наложеното наказание е деяние, която се явява безспорно доказано от писмените и гласни доказателства по делото. Дружеството като работодател е осъществило административно нарушение по Кодекса на труда. Изцяло неоснователни са правните изводи на първата съдебна инстанция – че административнонаказателната отговорност на дружеството-работодател е отпаднала поради настъпилата промяната на правното му положение вследствие на откритото производство по несъстоятелност.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *