Кюстендилци получиха реконструираната носия на Ильо войвода със 150 годишни цървули и автентично оръжие

Музеят в Кюстендил получи дарение 3D образ на Ильо Войвода в реконструирана носия със 150-годишни цървули, облеклото на великия кюстендилски войвода е реконструирано на база стари снимки от периода 1866/1869 година, респективно от фотография на Карастояновско фотографско студио в Белград. Освeн носията е реконструиран и оръжейникът.
Членът на УС на сдружение „Хайдути“ Иван Тонев уточни, че инициативата за реконструираната носия е била на организацията, след като били провокирани от носията отпреди 40 години, изложена в къщата музей „Ильо Войвода“ в Кюстендил, която не кореспондира със снимките. Реконструкцията на носията е отнела близо месец. Тя съдържа антерия със специфичните орнаменти от гайтан, има елек със сърмена украса, фустанела и тузлуци. Акцентът при хайдутите е било оръжието – балканското.
Директорът на музея в Кюстендил Валентин Дебочички връчи на сдружение „Хайдути“ свидетелство за дарение от РИМ – Кюстендил. Той припомни, че още през месец януари по инициатива на сдружението е дошла идeята да бъде направена максимално автентична, точна възстановка на носията на бележития Ильо Марков. „Тогава дори не си представях колко дълъг път ще бъде извървян. Попречиха ни малко за нейното представяне и коронавирусът, и други обстоятелства, но сега съм щастлив да видя резултата. Работили са много хора, но главният майстор е уважаваният терзия Иван Тонев, по прякор Гърбача“, допълва директорът.
Дарението точно за кюстендилския музей е защото Ильо войвода се установява със семейството си в града след подписване на Берлинския договор през 1878 година. Издъхва в Кюстендил през 1898 година.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *