
кайма – 600 г
лук – 2 глави, средни
чесън – 2 скилидки
ориз – 3 с.л.
яйца – 2 бр.
брашно – 50 г
олио – 80 мл
прясно мляко – 400 – 500 мл
кисело мляко – 1 ч.ч.
черен пипер
чубрица
масло – 40 г
дафинов лист – 1 бр.
оцет – 1 с.л.
* мерки и количества
Сварете ориза и го отцедете. Омесете каймата със ситно нарязания лук, чесън, 1 яйце, чубрицата, сол и черния пипер на вкус.
Оформете кюфтенца и ги оваляйте в брашно. Изпържете ги и ги оставете в купа с капак.
Запържете накълцания лук в маслото и малко олио. Разбъркайте с брашното. Долейте бавно топлото мляко и бъркайте непрекъснато. Добавете дафинов лист, чубрица по желание, сол на вкус. При нужда може да се добави още малко вода или брашно.
Пуснете кюфтенцата и още малко мазнина. Разбийте другото яйце с киселото мляко. Темперирайте със соса и върнете всичко в тенджерата, като смесвате внимателно и разбърквате.