К. Нинова удря с жалба във ВАС депутатския мандат на Илко Стоянов, ИК за издигането на Р. Томов атакува новия кмет в ОИК – Благоевград

Централното ръководство на БСП начело с лидерката Корнелия Нинова депозираха жалба във ВАС срещу решението на Централната избирателна комисия да приеме заявлението на благоевградчанина Илко Стоянов, че се отказва от депутатския мандат, който спечели на парламентарния вот на 11 юли като водач на листата на „Има такъв народ“ за Пиринско. Според юристите на „Позитано“ 20 право да освободи от депутатското място новоизбран депутат има само Народното събрание.

Жалбата във ВАС е депозирана чрез ЦИК часове след заседанието на комисията в сряда, когато членовете първо гласуваха „за”, после „против“ искането на Стоянов да се откаже от депутатстването, после се скараха, после почиваха 1 час и на финала, в малките часове на деня, в крайна сметка гласуваха със „за“.

Правистите от „Позитано“ са се позовали на мнението на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, според когото ЦИК няма и не трябва да има правомощия да освобождава депутати, преди комисията да ги е обявила за такива, а трябва само да регистрира волята на избирателите.

„Ако някой не желае да не бъде избран, може да се оттегли от кампанията, защото са приключили изборите, също може по свободна воля да не положи клетва и да бъде отстранен от НС, но ЦИК не избира и не назначава депутати“, категоричен е Томов, който от 2014 г. гласува в ЦИК „против“ всички такива депутатски откази.

„Защо кметът на Благоевград Илко Стоянов, след като бе избран за кмет, не се оттегли от кампанията”, риторично запита Томов вчера и сам си отговори: „Значи Стоянов е искал да остане в кампанията“.

Въпреки че в крайна сметка ЦИК прие заявлението на Илко Стоянов и го изключи от списъка на новоизбраните 240 депутати, жалбата на Корнелия Нинова по казуса беше очаквана предвид реакцията й на 4 юли, когато стана ясно, че кандидатът на ИТН Стоянов бие на балотажа за кмет на Благоевград подкрепения от БСП Румен Томов.

„Промяната се оказа подмяна. „Има такъв народ“ (ИТН) и „Изправи се! Мутри вън!“ се прегърнаха с ГЕРБ в Благоевград. Вместо да „изчегъртат“ модела, го връщат на власт. Ние продължаваме последователно и принципно да се борим с този модел за истинска промяна“, написа лидерът на БСП във Facebook и даде заявка, че ще се възползва от всички законови вратички, за да се саморазправи с новоизбрания кмет Илко Стоянов.

Освен от Нинова в понеделник върху Илко Стоянов ще се стовари още един удар. Според наши източници тогава инициативният комитет, който издигна за частичните местни избори кандидатурата на Румен Томов, ще внесе в ОИК – Благоевград искане за прекратяване на кметския мандат на Стоянов въз основа на член от ЗМСМА, по който мандатът всъщност е бил прекратен автоматично още в 21.00 часа на 11 юли, когато приключи изборният ден в страната, и Стоянов вече е бил избран за депутат. Според хората на Румен Томов това на практика означава, че Илко Стоянов е бил редовен кмет от 27 юни до 11 юли, когато мандатът му е бил прекратен предсрочно, а след като на 14 юли ЦИК прекрати и депутатския му мандат сега е един редови гражданин на Благоевград.

„Законът трябва да е равен за всички, затова напълно подкрепям жалбите и на централата на БСП, и на инициативния комитет”, бе краткият коментар вчера на председателя на БСП в Благоевград Любен Милев, който беше заместник-кмет в екипа на Румен Томов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА


Корнелия Нинова

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *