Съставки
- 4 филета лаврак
- 12 аспержи
- 1 жълта и 1 зелена тиквичка
- 5 – 6 чери доматчета
- 2 стръка пресен лук
- 4 – 5 клончета прясна мащерка
- 4 с. л. бяло вино
- 1 лимон
- сол, черен пипер
За соса:
- 50 мл бяло вино
- 10 мл бял винен оцет
- 10 г шалот
- 100 г масло
- 1 стрък пресен магданоз
Начин на приготвяне
1. Почистете рибата, ако има останали кости. Тиквичките разполовете по дължина и ги направете на не много тънки филийки /3 – 4 мм/.
2. Върху хартията за печене сложете 2 – 3 резена лимон, върху тях трябва да легне добре овкусената риба (сол, черен пипер и зехтин).
3. Отстрани подредете тиквичките, малко чери домати и почистените аспержи, които предварително сте овкусили със зехтин, сол и пипер. По желание добавете и стрък пресен лук + клонче мащерка. За да се получи допълнителна пара и аромат слагам и 1 – 2 с. л. бяло вино.
4. Завийте хартията за печене и подгънете крайщата, за да се получи плътно затворен плик.
5. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути.
6. Докато чакате рибата, нарежете шалота на много ситно и го сложете заедно с виното и оцета в малка касерола, когато течноста редуцира до около 1 с. л. изключете котлона и добавете маслото, то трябва да е студено и да се разтопи бавно от топлината на касеролата. Ако има нужда върнете на котлона на най-слабата степен за няколко секунди, но внимавайте да не се прегрее и пресече маслото. Когато изцяло се е стопило и сосът ви е топъл и гладък, може да добавите магданоза.
7. Извадете рибата от фурната, скъсайте плика и залейте със соса при поднасяне.gotvenezanachinaeshti.com