Есента е сезонът на тиквата и както добре знаем, тя, освен че е много вкусна, поддържа имунната система и е много полезна за червата, сърцето и бъбреците. Проблем обаче се оказва специфичният ѝ вкус, който не е любим на много хора. Най-вероятно сте чували за рачел – това е името на сладкото от тиква, което е подходящо както за мазане на филийка, така и за хапване с лъжица директно от буркана. А какво по-подходящо време да си го приготвите вкъщи от дъждовните есенни дни?
Рецепта за рачел
Продукти
- 2 кг. тиква (цигулка)
- 2 кг. захар
- 2 л. вода
- 2 – 3 прахчета ванилия
- 2 ч. л лимонена киселина
- 150 гр. гасена вар
- 5 л. студена вода
Приготвяне:
Тиквата се обелва, почиства и се нарязва на кубчета. Старайте се кубчетата да са с големината на локум. След това се прави варовият разтвор, като се смесва гасената вар с 5-те литра вода и се оставя да престои, за да може варта да се утаи. Бистрата част се прецежда и с нея се заливат парченцата тиква и се оставят така за 12 часа. По този начин коричката на тиквата ще стане по-хрупкава.
На другия ден парченцата се измиват поне 4 – 5 пъти с вода, за да се отмие варта от тях. Идва ред и на същинската част. Сложете двата литра вода и захарта на котлона, докато се получи захарен разтвор и към него добавете тиквените парченца. Варете още 40 минути, а накрая добавете лимонената киселина и ванилията. Оставете тенджерата на котлона още 3 – 4 минути.
Вече готовият рачел се изсипва в бурканчета, които се обръщат с капачката надолу и се оставят така, докато изстинат. Съветваме ви да ги стерилизирате, за да удължите срока на годност на сладкото.