НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
лимецово брашно – 2 ч.ч. + 3 щипки за поръсване на тавата
кафява захар – 1 ч.ч. влажна
кафява захар – 1 ч.ч. за белтъците (кристална)
яйца – 3 бр.
масло – 250 г + 1 с.л. за намазване на тавата
прясно мляко – 1 ч.ч.
бакпулвер – 1 бр. (10 г)
сладко от кайсии – 300 г (домашно)
орехи – 1 ч.ч.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маслото се оставя на стайна температура, за да омекне.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците се слагат в купа, в която ще се разбърква сместа. Прибавя се влажната кафява захар и се разбъркват с миксер много добре. Прибавя се маслото при продължително разбъркване.
Прясното мляко се разбърква с бакпулвера в отделна купа, след което се прибавя към сместа. Разбърква се много добре и накрая се прибавя лимецовото брашно с бакпулвера.
Сместа се разбърква много добре до получаване на хомогенност.
Тавата, в която ще се пече, се поръсва с брашно и се намазва с масло. Сместа се изсипва в тавата.
Пече се 40 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Белтъците се разбиват с кафявата кристална захар на сняг.
Ореховите ядки се натрошават на дребно.
След като блатът се изпече, се изважда от фурната.
Намазва се с домашното сладко от кайсии.
Отгоре се слагат разбитите на пяна белтъци. Поръсва се с натрошени орехови ядки.
Сладкишът се пече за 10 минути на 160 градуса до зачервяване.
Лимецовият сладкиш с кайсиево сладко е готов.