Лучени сарми с кайма

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
кайма – 300 г
ориз – 1 ч.ч.
лук – 1 глава малка (за плънката)
чесън – 2 скилидки
олио – 2 с.л.
червен пипер – 1 ч.л.
черен пипер – 1 ч.л.
кимион – 1 ч.л.
сол – 1 ч.л.
захар – 1 ч.л.
доматен сок – 1 ч.ч.
дафинов лист – по желание
вода – 1 ч.ч. (за варене)


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелете главите лук и ги сварете в кипяща вода за около 10 минути, докато омекнат, но да не се разпаднат.

След това ги извадете и оставете да се охладят. След това внимателно извадете вътрешността на всяка глава лук, като оставите външните слоеве цели.

Нарежете малката глава лук и чесъна на ситно и ги запържете в 1 с.л. олио до златисто.

Добавете каймата и я запържете, докато стане златиста и се раздроби. Прибавете ориза и разбъркайте добре.

След това добавете подправките – червения и черния пипер, кимиона, солта и захарта. Разбъркайте всичко добре.

Добавете малко вода, покрийте и оставете да се готви за около 5 минути, докато оризът поеме течността и омекне.

Накрая добавете доматения сок и още малко сол, ако е необходимо. Оставете плънката да се охлади леко.

Вземете охладените люспи лук и внимателно ги напълнете с плънката. Завийте като сарми. Подредете сармите в тавичка. Между тях може да сложите дафинови листа за аромат.

Залейте с вода и добавете останалата лъжица олио. Покрийте с алуминиево фолио пълнения лук и оставете на 200 °C за около един час, докато лукът и оризът са добре сварени./gotvach.bg



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *