Любимият учител на Пиринско Елеонора Михова: Моите ученици ме мотивираха да се включа в това приключение с думите: „Госпожо, в нашите очи Вие сте победител, дори и да не спечелите…“

Началната учителка в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ – Разлог Елеонора Михова, която спечели приза „Любим учител“ в тазгодишното издание на едноименния конкурс на вестник „Струма“, бе удостоена с грамота и кристална статуетка и получи голямата награда – 32-инчов телевизор, осигурен от основния спонсор А1. Поради невъзможността за провеждане на официалната церемония тази година в „Ларго МОЛ“ – Благоевград педагожката бе наградена в конферентната зала на училището.
Лично генералният директор на А1 за Югозападна България Лъчезар Страхилов пристигна в Разлог, за да връчи приза на победителката в конкурса на вестник „Струма“ и сайта Struma.bg. Той пожела на Елеонора Михова да продължава да влага сърце и душа в учителската професия и да води успешно децата по пътя на знанието. Лъчезар Страхилов подчерта, че в условия на пандемия и отпуснатите допълнителни средства от Министерството на образованието А1 е в помощ на българските училища с подсигуряване на крайни устройства и интернет свързаност дори на деца и учители, които живеят в райони извън фиксираното покритие, където няма изградена крайна фиксирана мрежа.
Елеонора Михова прие с благодарност наградата си и изказа признателността си към всички, които са я подкрепяли през годините.


„За мен е чест да бъда победител в конкурса на вестник „Струма“ и искам да изкажа благодарност към всички, които ме подкрепят. Благодаря на учителите на разложката гимназия, на които дължа всичко, което съм днес. Благодаря на семейството си, което винаги ме подкрепя, макар че то винаги остава на заден план, и най-вече благодаря на децата от моя клас, които ме мотивираха да участвам и ми показаха, че вярват в мен и в техните очи аз бях победител. За мен наградата не е важна, за мен е важен блясъкът в техните очи“, каза Елеонора Михова.
Лично да поздрави носителката на приза дойде и заместник-кметът по социалните дейности към община Разлог инж. Венцислав Гърменов.
„Бъдете все така всеотдайна и отговорна в професията, която имате. Това е едно голямо признание за Вас, за училището и за община Разлог“, каза зам. градоначалникът и поднесе на Михова красив букет цветя. Той бе придружен от Екатерина Стойчева, началник-отдел „Образование“ към община Разлог, която също поздрави Елеонора Михова.
Ръководството на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ – Разлог в лицето на заместник-директорките Росица Кирева и Йорданка Крънчева се бяха погрижили въпреки обстоятелствата да създадат тържественост на събитието. Те също поздравиха колежката си Елеонора Михова, като й пожелаха да бъде все така всеотдайна към професията и да печели любовта на своите ученици.
Това е поредният приз за СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ – Разлог. На конкурса през 2015 година разложката гимназия бе отличена за постигнати много добри резултати, а Жанета Тумбева спечели III място в конкурса.
Тазгодишната победителка е учител само от три години, но вече е успяла да спечели сърцата на своите ученици. Тя е на 32 години, родом от село Бачево. Завършила е специалност “Предучилищна и начална училищна педагогика” в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград през 2017 година, а тази година е завършила и магистърската програма “Педагогическо взаимодействие на деца с проблемно поведение“ (ПВДПП). Трета година работи като начален учител в разложката гимназия. Омъжена е и има две деца, които безкрайно много обича. За учителството споделя, че е най-голямата й сбъдната мечта!

loading...


Победителката заедно със заместник-директорките
  • Какво Ви мотивира да участвате в конкурса на в-к “Струма”, повлияха ли Ви учениците?
  • Реших да участвам в конкурса именно заради моите ученици! Думите, които ми казаха те, преди да се впусна в това предизвикателство, бяха: “Госпожо, в нашите очи Вие отдавна сте победител, независимо дали ще спечелите! Това е достатъчно, за да стопли сърцето и душата на един истински учител“.
  • Има ли конкретна причина да изберете професията учител?
  • Още от малка мечтаех един ден да бъда учител и светлина в очите на децата. Да им показвам правилния път, за да се превърнат в достойни за уважение хора. Започнах работа през 2017 година в разложката гимназия, бях много нетърпелива да се впусна в това предизвикателство, защото за мен да бъда учител е не само мисия, а дарба, която чувствам в сърцето и душата си. Това е целият ми свят. Всичките мои мечти, всичките мои желания опират до целта да бъда учител на малките деца. Затова поех да бъда учител целодневно обучение. В началото децата бяха моите ангели – предразположиха ме много добре и ми помогнаха заедно с тях да пропътувам този път. Всеки ден се учех заедно с тях и се впуснах в това пътуване, в необятния свят на познанията.
  • Всеки изпитва страхове, когато започне нещо ново, какви бяха твоите страхове, когато за пръв път постъпи в училище?
  • Дали ще успея да се справя, това бяха моите страхове. Всеки страх подклажда вътре в човека искра, всеки страх го подбужда към нещо и тази моя непримиримост към страховете ми ме накара с невероятна скорост да преодолея всичко и да тръгна много бързо напред. Винаги поставям на първо място децата, защото със своите лица и усмивки те ме правят това, което съм в момента. Дори и сега, след три години от началото на моята кариера, всеки ден имам страхове дали ще съумея да запазя този блясък в очите на децата. Най-голямото ми удовлетворение след години ще бъде да видя моите ученици успели хора, да надминат мен и да ме накарат да се гордея с тях.
  • Вие сте учител в начален етап, трудно ли се работи с по-малките ученици, как се справят с електронното обучение, за тях като чели е по-трудно?
  • Да, учител съм на ученици в трети клас! Въпреки че те са първият випуск в моята кариера, мога да твърдя безспорно, че са деца за пример – ученолюбиви и много старателни. Не изпитваме никакво затруднение в електронното обучение, тъй като, когато човек иска нещо много силно, то се сбъдва. Поставихме си за цел, че ще се справим с обучението от разстояние в електронна среда, и я постигнахме. Постигаме я и в момента. Работим усърдно всички заедно, защото сме едно цяло, едно семейство, един задружен клас.
  • Мислите ли, че бъдещето е в електронното обучение, може ли то да замени изцяло присъствената форма на обучение?
  • Бъдещето принадлежи на електронното обучение все повече и повече, но то не може да замени изцяло присъствената форма. Неприкосновеният, живият контакт между учител и ученик е много важен, особено за малките ученици. Учителят има мисията да бъде вдъхновител, да насърчава своите ученици да опознават себе си и околните, да ги учи на добродетели и нравствени ценности. Това може да се случи единствено в училище, в обикновената класна стая.
  • Учениците сега са по-трудни, по-необуздани, родителите по-взискателни, а правата на учителите – ограничени. Вие как се справяте с всичко това?
  • Магистратурата ми ПВДПП много ми помага при работата с ученици, защото всяко едно дете е уникално и всяко едно дете си има своите индивидуални потребности. Работила съм и работя с проблемни деца, които имат нужда да бъдат разбрани и да се чувстват значими. В днешно време учениците наистина са по-трудни, а родителите все по-взискателни. За мен, като учител, непрекъснатата връзка между учител-ученик-родител е най-важна. Когато заедно с родителите обединим усилията си в името на децата, вярвам, че резултатът ще бъде налице – знаещи, можещи и вярващи в себе си и във възможностите си последователи.
  • Ако трябва да избирате отново професията си, бихте ли избрали педагогика?
  • Разбира се, че бих избрала отново да уча специалността ПЕДАГОГИКА. Да бъда учител за мен е призвание, смисъл в живота ми, искра, която ме пали всеки ден, всеки час, всяка минута! Най-важно за мен е да дам криле на тези, на които принадлежи бъдещето. Да бъда вярна посока към светлината за най-малките. А светлината е в знанието и добротата. Тя е онази искрица, която превръща човека в Човек.
  • Откъде тази любов към учителската професия?
  • Възпитаник съм на СУ „Братя Каназиреви“ в Разлог и съм имала честта да ме обучават учители, на които дължа всичко. Те сътвориха човека в мен и на тях дължа всичко, което съм в момента.
  • Какво обичате да правите в свободното си време?
  • В свободното си време обичам да се разхождам сред природата заедно с децата ми. Природните красоти ме зареждат позитивно, вдъхновяват ме, изпълват живота ми с радост.
  • Предстоят много светли празници, които ще бъдат по-различни от досегашните. Вие с кого ще посрещнете празниците и имате ли си някаква семейна традиция?
  • Предстои най-светлият християнски празник Рождество Христово. По стара семейна традиция ще отпразнувам Коледа вкъщи заедно с най-близките ми! Всички знаем, че на Коледа се сбъдват чудеса! На този празник бих си пожелала чудото: Всички да бъдем здрави и силни, за да продължим да се наслаждаваме на живота!
    Интервюто взе
    ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *