Водещ експерт: Вирусът изчезва до идната есен

Кога най-сетне ще приключи пандемията? Кога отново ще можем да се движим и живеем свободно? Известният германски вирусолог Александър Кекуле дава изненадващ отговор, в който се съдържа и една прогноза.

Ограниченията, породени от коронавируса, са тежко изпитание за всички хора. Времето сякаш е спряло да тече по нормалния начин. Всичко се върти около броя на новите инфекции, смъртните случаи, тестовете, забраните, рисковете. А скорошен край на пандемията сякаш не се очертава. Толкова по-забележително е, че известният германски вирусолог Александър Кекуле дава относително оптимистичен отговор.

Александър Кекуле:предпазливо оптимистична прогноза

Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, обясни той. Топлото време също ще допринесе за облекчаване на епидемичната обстановка.

“Моята оптимистична надежда е, че вирусът ще изчезне през това лято и няма да се завърне идната есен“, казва експертът, който отправи и критика срещу някои елементи от стратегията на властите в Германия за овладяване на пандемията. Вирусологът смята , че опасността от заразяване по време на коледните празници е доста голяма.

На Коледа се събират млади и стари, а това смесване на поколенията увеличава рисковете от инфекция, докато още хората не са ваксинирани. Кукуле смята, че би било по-добре, ако училищата останат затворени в предпразничния период. Все пак той апелира към чувството за отговорност на хората и препоръчва да се ограничат личните контакти и поемането на излишни рискове. При съмнения за инфекция е редно хората да правят бързи тестове, смята още вирусологът. 

Първоначално маските ще останат

Ваксините в Европейския съюз могат да са налични още в края на 2020 година или в началото 2021. Кога обаче ще бъде ограничено разпространението на Ковид-19 зависи от скоростта и ефективността, с която ваксините  срещу коронавирус ще се раздават и поставят на хората, информира “Евронюз”, цитирани от Дарик.

„Имаме много ваксини, които са животоспасяващи, морбили е пример за това, високоефективна ваксина с над 95% ефикасност, и въпреки това все още избухват огнища на морбили“, каза на пресконференция д-р Кейт О’Брайън, директор на отдела по имунизации на Световната здравна организация.

Много от хората няма да бъдат имунизирани срещу коронавирус през първите шест месеци или първата година, обяснява доктор Бари Блуум от Харвард, поради което “те ще имат способността да предават инфекцията”. Това означава, че в началото ще е необходимо все още да се носят предпазни маски, дори и от онези, които са имунизирани.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *