Майсторът на курбаните Иван Сотиров отгледа цяла нива с 30-килограмови тикви край Яменското ханче

Признатият за баш майстор на курбаните в Кюстендилско Иван Сотиров се доказа и като много добър земелец. Той отгледа цяла нива с 30-килограмови тикви край пътя Кюстендил-Дупница, в близост до Яменското ханче. Добрата реколта е расла повече от 6 месеца и събира погледите на останалите зеленчукопроизводители. За да прибере огромните тикви от нивата през уикенда, земеделецът използва трактор с ремарке.
„Важно е не само семето, но и почвата, а тя тук е много плодородна, защото е до река Струма, случи се и добра година с валежи през пролетта“, каза Иван Сотиров и разкри своята тайна за урожая:
„Семето за тиквите балки е домашно, засаждано е и преди години, но не на тази земя. Тук, на тази нива, някога са отглеждани други посеви, предходната бяха картофи, може би и това е оказало благоприятно влияние. Занимавам се със земеделие близо 20 години, досега такива огромни тикви  не съм отглеждал. Разбира се, че се радвам на добрия берекет, една част от тях ще продам, търговци вече изявиха интерес към балките, вкусът на тиквите е превъзходен. Останалите ще подаря на приятели. И задължително една за Коледа“, каза с усмивка Иван Сотиров, който е професионален шофьор, а земеделието му е хоби.
СЛАВА ИВАНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *