Маската може да „имунизира“ срещу тежки форми на COVID-19

Болестта COVID-19, причинена от новия коронавирус, протича по-леко при пациенти, които са носили маски, когато са се заразили. Това предаде ТАСС, като се позова на испански експерт, цитиран от агенция ЕФЕ.

Висенте Сориано, директор на Медицинския център към Международния университет в Риоха, е ръководил изследване, при което е събрана информация за епидемиологични огнища в Мадрид по време на първата вълна на коронавирусната пандемия.

Експертът пояснява, че проучването е успяло да „сравни нивото на предаване на заболяването и необходимостта от хоспитализация“. При анализ на огнище в къща, обитавана от монахини, са се заразили 21 от 25 души. Въпреки факта, че около половината от обитателите са били на възраст над 65 години, при никой от тях не се е наложила хоспитализация. Специалистът свързва този факт с мерките за социална дистанция и носенето на маски.

Друго огнище се е разразило след среща на група от 10 души, които са прекарали три часа заедно на закрито, без да носят маски или да стоят на разстояние. В резултат на това всички са се заразили с коронавирус, като при четирима от тях се е наложила хоспитализация.

По мнение на Сориано носенето на маски помага да се намали рискът от инфекция и ако това се случи, формите на заболяването протичат по-леко, тъй като концентрацията на вируса, която оказва ефект, е по-ниска. С други думи, използването на маска „може да имунизира срещу тежки форми на COVID-19“, счита експертът, предаде БНР.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *