МЗ: Ваксини ще има и за хората без осигуровки

„Хората, които не са здравноосигурени, ще могат да се ваксинират безплатно при личните си лекари. Взехме това решение, защото ромското население се притеснява от факта, че може да им искат пари за имунизация”. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред журналисти. 

На брифинга стана ясно, че едва 10 процента от ромите у нас са се ваксинирали.

„Имахме работна среща със здравни медиатори, които работят с ромското население. Целта беше да открием проблемите заради ниската имунизация сред ромите и да начертаем стъпки, с които да повишим имунизацията. Останахме с убеждението, че все още има митове – уплашени са, имат грешна представа и ги е страх, че ако се ваксинират ще има последствия. Решихме, че първата стъпка е да информираме тези хора по различни канали – през хората, които те уважават, хората от шоубизнеса, на които те подражават”, поясни д-р Александър Златанов.

Ваксини при деца ще с поставят по преценка на личните лекари, обясни зам.-министърът на здравеопазването.

По думите му периодът е подходящ за имунизиране заради ниската заболеваемост и наличните ваксини.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни има ли деца, за които имунизацията да е противопоказна.

„Няма проблем децата без специфични заболявания да бъдат ваксинирани. Всичко свързано с приложението на една ваксина се съдържа в кратката характеристика на продукта. След нейната промяна в началото на месеца и преработката на софтуера, който да позволява внасянето на данни и генерирането на сертификат, няма проблем децата да бъдат имунизирани. Вероятно до края на седмицата ще получим указания как да действаме с децата, които имат специфични заболявания”, обясни Кунчев.

 Според него в социалните домове имунизацията е слаба и това трябва да се промени.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *