Министър Нено Димов на работна среща в Банско по покана на кмета Георги Икономов

Министър Нено Димов бе на работна среща в Банско по покана на кмета Георги Икономов. Темата на дискусията бе уточняване на стъпките, които следват след взетото решение на заседанието на МС от 28.12.2017 г. за допускане на промени в ПУ на НП „Пирин“. Предстои възлагането и изготвянето на Устройствен план на ски зоната, който да посочи точно и ясно параметрите на предлаганото инвестиционно намерение.

„Този устройствен план ще премине през всички изисквания на екологичното законодателство –  оценка за съответствие и екологична оценка, като след като се извърви процедурата, следва да бъде одобрен от Общински съвет – Банско. Отново искам да изтъкна, че към настоящия момент 2% е усвоената част от Национален парк „Пирин“, представляваща ски зона Банско, а само 0,3% от него са ски писти и съоръжения. Всичко останало са спекулативни твърдения. Ние трябва повече да мислим за развитието на зимните спортове във всички български планини. Надявам се това да бъде посоката, която ще следва и едно следващо правителство. Самата Европейска комисия излезе със становището, че развитието на регионите трябва да става през самите региони, през местната инициатива и решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г. следва тези препоръки“ допълни той. Димов сподели също, че веднага след празниците, още на 3 януари, от 12:00 ч. ще бъде на разположение за открит диалог във Фейсбук, където ще отговаря на въпроси.

„Благодаря на министър Димов затова, че прие поканата ми за среща. Необходимо беше да изговорим законовите процедури, за които Правителството даде зелена светлина. Искам ясно да заявя, че аз като кмет няма да допусна застрояване или презастрояване, както на планината, така и в града. Ще спазим всички изисквания на закона при изработката на устройствения план, защото ние, местните, сме стопаните на тази планина. Ние сме хората, които сме израснали тук и се грижим за нея. Готови сме да защитим бъдещето си с протести и на жълтите павета в София. В крайна сметка няма да позволим на шепа псевдоеколози да решават съдбата на българските планински региони” заяви кметът Икономов по време на разговора.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *