МОН с указания: Затварят училища при 15% деца със симптоми на коронавирус

Два варианта за преминаване към електронно обучение предвижда указание на Министерството на здравеопазването, спуснато на Регионалните здравни инспекции.

В единия случай присъственото обучение се отменя, ако 15% или повече от децата отсъстват по медицински причини, свързани със симптоми на коронавирус, дори и той да не е доказан. Другият вариант за преминаване към електронно обучение за всеки клас е, ако независимо по какви причини, над 20% от децата не са на училище.

“Показателят е сходен като при грипните вълни”, обясни пред “Труд” д-р Янка Драганова, шеф на дирекция “Надзор на заразните болести” в РЗИ-Варна. Всички училища в дадена община ще бъдат затваряни, независимо от броя на болните, само ако има рязко влошаване на епидемиологичната обстановка.

В сряда всички РЗИ от страната са провели видеоконферетна връзка, на която е бил обсъден именно “подходът към всички лечебни структури във всички училища към всички части на държавата, където има или няма епидемичен взрив или обстановка”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на първия от възобновените редовни брифинги на Националния оперативен щаб.

Към 30 септември потвърдените случаи на COVID-19 в училищата и детските градини са: 117 ученици, 12 деца в детски градини, 14 учители в детски градини, 72 учители в училища, 49 души непедагогически персонал в детските градини, 20 души непедагогически персонал.

Статистиката на МОН сочи, че у нас училищата са 2359, като по данни на РУО паралелките в тях за тази учебна година са 33 745. Над 717 400 са учениците от I до ХII клас, а 68 400 са учителите, педагогическите специалисти и директорите.

Вече има засечени опити на директори да поставят паралелки под карантина, дори и когато това не се налага. В общия случай, ако дете е с положителна проба, класът се карантинира. Има информация, че в Пловдивска област директори са искали да пратят вкъщи съучениците на деца, които не са болни, а контактни – примерно родителите са с положителни проби. За да се избегнат такива ограничения от страх или престараване, РЗИ-тата са дали в указанията си и предписания да се действа по единен алгоритъм.

Преди коронакризата, за да се обяви национална грипна епидемия у нас, трябваше да бъдат достигнати епидемични стойности от 250 – 280 болни на 10 000 души население и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия. При отсъствие на повече от 30% от учениците поради заболявания от грип временно се прекратяваха учебните занимания.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *