Морковена мусака с млечно яйчена заливка

Необходими продукти

моркови – 800 г
картофи – 200 г
лук – 1 глава
чесън – 2 скилидки
олио – 3 с.л.
телешка кайма – 200 г
червен пипер – 1 ч.л.
кимион – ½ ч.л.
черен пипер – ½ ч.л.
сол – ½ ч.л.
магданоз – ½ ч.ч.
За заливката
яйца – 2 броя
кисело мляко – 200 г
прясно мляко – 100 мл
брашно – 1 с.л.
кашкавал – 50 г


Начин на приготвяне

Обелете и настържете морковите. Картофите също може да настържете или нарежете на малки кубчета. Лукът и чесънът се нарязват на ситно.

В тиган загрейте олиото/маслото и задушете лука и чесъна за 2-3 минути. Добавете морковите и картофите и гответе още 5-7 минути, докато омекнат.

Ако използвате кайма, добавете я в тигана, намачкайте я и гответе, докато се раздроби и побелее. Подправете със сол, черен пипер, червен пипер и кимион.

Прехвърлете сместа в намаслена тава и загрейте фурната на 180°C.

Приготвяне на заливката за мусаката: Разбийте яйцата, добавете киселото и прясното мляко, и брашното. Разбъркайте добре, докато се получи гладка смес.

Излейте заливката върху мусаката и, ако искате, поръсете с настърган кашкавал. Печете 30-35 минути, докато заливката хване златиста коричка.

Оставете сочната мусака да изстине за 10-15 минути, след което нарежете и сервирайте с кисело мляко или свежа салата.

Тази морковена мусака е ароматна, нежна и чудесна алтернатива на традиционната. Добър апетит!



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *