Мощен трус удари Япония докато 10 млн. души се евакуират от невиждано бедствие

Силно земетресение от 5,7 по Рихтер разлюля южната японска префектура Чиба. Трусът е бил усетен и в Токио.   Епицентърът е бил в морето на юг от Чиба. Няма издадено предупреждение за цунами.   Това се случва докато страната се готви да посрещне най-мощния тайфун от 60 години насам.   Той се задава от югоизток с 25 км/ч и пориви на вятъра, достигащи скорост от близо 200 км, пише Блиц.

Националната метеорологична служба го сравнява с тайфуна Ида, който през 1958 г. отнема живота на повече от 1200 души.   Близо 10 милиона души в страната се готвят за евакуация. Отменят се всички международни полети от летищата на столицата Токио. В града са затворени повечето ресторанти, магазини и аптеки.   Кореспондентът на Би Би Си в Токио Рупърт Уинфийлд описа ситуацията:  

„Не съм виждам подобно нещо през годините, от които живея в Япония. През последните два дни хората панически изкупуват стоки от магазините – вода, мляко, полуготови макаронени изделия. Рафтовете с храна се изпразниха.   Преди около час по-голямата част от системите на метрото и жп превоза в района на Токио бяха спрени напълно. Влаковете-стрели бяха спрени тази сутрин. Летищата в Токио почти не работят. Все още пристигат някои международни полети, но всички вътрешни са отменени. “   Анулирани са и насрочените за днес квалификации от Формула 1 за Голямата награда на Япония, както и други спортни събития. Хагибис се очаква да достигне Токио около 15 ч. българско време“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *