Необходими продикути:
тиквички – 3 – 4 средно големи
картофи – 6 – 7 средно големи
лук – 3 средно големи глави
червен пипер
черен пипер
сол
олио
вода
кисело мляко – 1 кофичка
яйца – 2 бр.
Начин на приготвяне:
Тиквичките се обелват и се режат на кръгчета в голяма купа, поръсват се със сол, за да се отцеди ненужната вода. Обелват се лука и картофите и се нарязват също на кръгчета.
В голяма тава се редят първо резените тиквички плътно едно до друго, после върху тях картофите.
След това се поставят лучените кръгчета и най-отгоре пак тиквички. Овкусява се със сол, червен и черен пипер и олио. По избор може да сложите и шарена сол.
Сипвате малко вода до половината и слагате мусаката да се пече във фурна на 220 градуса. 5 минути преди да извадите мусаката правите застройката, като разбивате киселото мляко и двете яйца. Като се получи леко кафява коричка е готово.