Сок от картофи за красота и здраве

Младите картофи помагат за подобряване на добрия външен вид и здравето, твърдят диетолози.

Картофите са първенци по съдържание на фосфор, калий, магнезий, витамини и полезни растителни фибри. Степента на неговите полезни свойства зависи от това, колко млади са картофите, пише РИА Новости.

Суровите картофи са широко застъпени в народната медицина при лечение на рани, вследствие на изгаряния. Той може да се ползва за подмладяване на организма заради съдържащите се в него антиоксиданти, които позволяват да се поддържа влажността и еластичността на кожата. Сокът от суров картоф е полезен за стимулиране работата на червата и за намаляване на киселинния стомашен сок при хора с висока киселинност или стомашна язва.

При правилно съхранение, сокът от млади картофи може да се използва в храни.

Важно е къде е са расли картофите – в каква почва, как са наторявани и поливани, какви вещества са използвани по време на отглеждането им. Ако в картофите има съдържание на нитрати, попадайки в човешкия организъм, те могат да се превърнат в нитрити и нитрозамини, които имат канцерогенен ефект. Количеството нитрити се увеличава при продължително съхранение, особено при високи температури – от 5 градуса и нагоре. За да се предотврати натрупването на нитрити, картофите трябва да се съхраняват в хладилника, а кората да се отдели внимателно.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *