Мъфини с праскови

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • яйца – 4бр.
  • захар – 1ч.ч.
  • кисело мляко – 2 с.л.
  • олио – 3/4 ч.ч.
  • брашно – 1 3/4 ч.ч. бяло
  • бакпулвер – 1 ч.л.
  • сол – щипка
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • праскови – 3бр.
  • захар – 2 с.л. бяла
  • кафява захар – 1с.л.
  • мента – листа, нарязани на ситно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Започнете, като приготвите плънката. Нарежете прасковите на парчета. Предпочитам ги на по-едри парченца, защото ми харесва да усещам парчетата плод. Ако на вас ви харесва да са на по-малки парчета, нарежете ги на ситно.

В подходящ съд сложете прасковите и посипете със захар. Сложете ги на котлона да се карамелизират и омекнат. Когато са готови, добавете листата мента, нарязани на ситно. Оставете още около минута да се готвят, за да се смесят ароматите. Охладете плънката.

За да направите кексчетата, пресейте брашното с бакпулвера и солта. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на сняг. Жълтъците заедно със захарта разбийте на кремообразна смес. Добавете олиото и киселото мляко, като редувате с брашното.

Смесете белтъците с жълтъчената смес, като разбърквате с помощта на силиконова или дървена бъркалка. Така белтъците ще запазят обема си, а кексовата смес ще стане въздушна.

Пригответе си форма за мъфини. Във всяко гнездо сложете по една хартиена капсула. Разпределете по 1 с.л. от кексовата смес във всяко гнездо. Върху нея сложете по лъжичка от плънката и накрая покрийте пак с кексова смес.

Трябва да сте запълнили 2/3 от формата за мъфини. Загрейте фурната на 180 градуса и печете кексчетата 30 мин.

С плънката може да импровизирате. Да я направите с различен плод или със сладко по избор /то трябва да е доста гъсто/. Много добра е комбинацията круши с канела.

Едната снимка е с любимото ми сладко от ябълки и стафиди.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *