
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- яйца – 4бр.
- захар – 1ч.ч.
- кисело мляко – 2 с.л.
- олио – 3/4 ч.ч.
- брашно – 1 3/4 ч.ч. бяло
- бакпулвер – 1 ч.л.
- сол – щипка
- ЗА ПЛЪНКАТА
- праскови – 3бр.
- захар – 2 с.л. бяла
- кафява захар – 1с.л.
- мента – листа, нарязани на ситно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Започнете, като приготвите плънката. Нарежете прасковите на парчета. Предпочитам ги на по-едри парченца, защото ми харесва да усещам парчетата плод. Ако на вас ви харесва да са на по-малки парчета, нарежете ги на ситно.
В подходящ съд сложете прасковите и посипете със захар. Сложете ги на котлона да се карамелизират и омекнат. Когато са готови, добавете листата мента, нарязани на ситно. Оставете още около минута да се готвят, за да се смесят ароматите. Охладете плънката.
За да направите кексчетата, пресейте брашното с бакпулвера и солта. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на сняг. Жълтъците заедно със захарта разбийте на кремообразна смес. Добавете олиото и киселото мляко, като редувате с брашното.
Смесете белтъците с жълтъчената смес, като разбърквате с помощта на силиконова или дървена бъркалка. Така белтъците ще запазят обема си, а кексовата смес ще стане въздушна.
Пригответе си форма за мъфини. Във всяко гнездо сложете по една хартиена капсула. Разпределете по 1 с.л. от кексовата смес във всяко гнездо. Върху нея сложете по лъжичка от плънката и накрая покрийте пак с кексова смес.
Трябва да сте запълнили 2/3 от формата за мъфини. Загрейте фурната на 180 градуса и печете кексчетата 30 мин.
С плънката може да импровизирате. Да я направите с различен плод или със сладко по избор /то трябва да е доста гъсто/. Много добра е комбинацията круши с канела.
Едната снимка е с любимото ми сладко от ябълки и стафиди.