Над 500 наследници на родове от Махалата и Седелец се събраха на курбан за Спасовден

Наследници на родове от двете струмянски села в Малашевска планина Махалата и Седелец се събраха на храмовия празник за Спасовден. На две огнища вряха казаните с курбан. „Два коча са купени с помощта на дарител. От сутринта, от 8.00 ч., сме на поляната край храма, за да приготвим курбана”, заявиха майстор- готвачите от Седелец дядо Добрин Златков и Любен Димитров.


Кметът Димитър Стоянов вдигна наздравица с празнуващите 

Другият курбан бе за жителите в с. Махалата. Там отговорността за приготвянето му бе поета от семейство на Димитър Николов. Близо 500 души уважиха курбана, даден в чест на празника Свети Спас. Свещениците Георги и Митко закъсняха с близо час, но след като се появиха, осветиха курбана и отслужиха водосвет. Кулминацията на празника бе търгът за наддаване на дарените питки, баници, олио, вино и дрехи. Рекорд бе поставен при наддаването за 5-литрова бутилка червено вино, откупена от Николай на цена от 40 лева.

Преди това на ливадата пред храма се извиха кръшни хора под звуците на жива музика със солистка Снежана Червенкова. Събраните средства ще бъдат дарени за църквата. Главен организатор на празника бе кметът на село Игралище Димитър Стоянов. На курбана дойдоха и родителите на кмета на община Сандански Атанас Стоянов – Елена и Славчо, които са родом от този край. 


На поляната се извиха дълги хора

  ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *