Наемателите в ГУМ – Дупница: „Локдаунът да е за всички, защо затварят големите магазини, а малките остават да работят…“

Наемателите в ГУМ – Дупница недоволстват от поредното затваряне на магазина, в който са разположени щандове за домашни потреби, дрехи, обувки… Търговка, която продава дамско и мъжко горно облекло, заяви: „От 1997 г. съм наемателка на щанд в ГУМ. В понеделник отивам да спра дейността на фирмата, за да не плащам осигуровки. Аз съм собственик на фирмата и продавач на щанда. Заради затварянето зимните дрехи останаха непродадени, а модата се мени и следващия зимен сезон тези дрехи няма да са актуални. И да ги намаля после, няма кой да ги купи. След отварянето на 1 март клиентите намаляха драстично, въпреки че дрехите, които продавам, са за млади хора. Има дни, в които нямам нито един клиент. Не знам защо ни затварят, след като в ГУМ – Дупница щандовете са на разстояние, няма струпване на клиенти. Всеки щанд е на отделна фирма, с отделен касов апарат. Няма равнопоставенсот, за едни има локдаун, за други няма“, гневи се търговката, която е наемателка от 24 г. на щанд в ГУМ.

Нейни колежки я подкрепиха, възмутени, че няма равнопоставеност при затварянето на магазините. „Тези магазини, които са извън ГУМ, могат да работят. Има магазинчета с по 10-14 кв.м, къде е по-голяма опасността от заразване – при нас, където е просторно и има коридори за клиентите, или в малките магазинчета? Зимните дрехи останаха непродадени заради предишния локдаун. И да ни отворят след 10 дни, с какви пари да заредя лятна стока, като не съм продала зимната? Ние с тези щандове си изкарваме прехраната на семействата. Не можем да забогатеем от три продадени блузи на ден или няколко чифта чорапи“, коментира търговката.

Колежката й, наемателка на щанд за домашни потреби , заяви: „Преди около две седмици изпратихме писмо с подписи на наематели до областния управител на Кюстендилска област Виктор Янев и до националния здравен инспектор д-р Кунчев да не ни затварят, да ни оставят да работим. Описахме цялата организация на работа на магазина, но отговор от тях нямаме. Вместо помощ дойде заповедта за нов локдаун за 10 дни, но може да продължи още няколко пъти по 10, което ще ни доведе всички до фалит…“.

Наемателите ще искат от общината да им опрости наемите за дните на локдаун.

Срещу ГУМ в Дупница продавачката в баничарница, която е на стратегическо място, също се оплака: „Продажбите ни паднаха наполовина. Няма клиенти. От вируса ли се уплашиха, нямат пари ли… Едва изкарваме за заплатите. Засега собственикът е обещал да не ни съкращава, но не се знае…“.

Вчера впечатление направи, че нямаше опашки пред големите вериги магазини, както при предишния локдаун.

В хранителни магазини по селата магазинерки коментираха, че клиентите им пазаруват само хляб, олио, мляко, все стоки от първа необходимост, но и на тях цените скачат. Рядко някой ще купи парче салам, само продажбата на цигари не намалява, напротив – расте…

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *