Наемателите на маси на покрития пазар в Благоевград бойкотираха втория търг, както се заканиха, никой не подаде оферта

В петък изтече срокът за подаване на оферти за участие в повторния търг за маси на покрития пазар в Благоевград и както декларираха през седмицата, нито един от наемателите в закритото тържище не е депозирал документи. По силата на общинска наредба площите, на които търгуват през изминалите 3 г., се обявиха на търг заради изтичане на договорите им за наем. В понеделник бе първата дата за наддаване, като подадените документи бяха едва за 6 търговски обекта, всички временни, но половината от участниците бяха отстранени заради пропуски в документите им. Не се яви нито един от наемателите на маси в закритото тържище, а пред „Струма“ наемателите декларираха, че настояват за по-ниски цени.

Такъв бойкот се случва за първи път, въпреки че цените на търговските площи на пазара се свалиха два пъти от началото на годината. Според наемателите на маси обаче намалението не е кой знае какво.

„Искат с още 20 % по-ниски наеми. Намалението, гласувано преди около месец от ОбС, е различно за различните търговски площи – с 10 % до 15 % за масите в закрития пазар, а на павилионите с 20 %“, обясни управителят на „Пазари“ ЕООД Юрий Воев и обясни, че вчера предложил на търговците да се регистрират по ДДС, така наемът им веднага ще падне с 20 %, но офертата му не получила одобрение от наемателите.

„Мотивът им бе, че е практика, като купуват стока от други фирми, да не им я фактурират на реално платената цена, а на значително по-ниска. Явно държавата трябва да контролира процеса по-строго“, коментира той.

Сериозния казус с бойкота на търговете управителят на общинското дружество вчера обсъдил с шефа на дирекция „Общинска собственост“ Румяна Чорбаджийска, която му дала няколко варианта за изход от ситуацията, всички в компетенцията на местния парламент. Докато ОбС излезе с решение обаче, търговците ще трябва да се изнесат, тъй като договорите им приключват на 1 септември.

„Ако търговците желаят да останат да работят на пазара до излизане на становище на ОбС, ще трябва да го декларират писмено заедно със съгласието си да плащат по старите по-високи наемни цени, тъй като не се явяват на търговете“, обясни Воев и уточни, че това трябва да стане в понеделник. В противен случай на 1 септември ще трябва да съберат стоката си и да напуснат.

„Още на 30 август ще изпратя докладна записка до председателя на ОбС с няколко предложения, обсъдени с Р. Чорбаджийска. Като първа стъпка ще предложа оценителна фирма да направи реална оценка на търговската площ, за да е наясно местният парламент дали настоящите, одобрени на миналата сесия цени са ниски, високи, или са пазарни, и да прецени как да процедира в бъдеще. Единият вариант за решение на конфликтната ситуация е записан в Закона за търговете, при липса на интерес ОбС може да свали цената с 10 %. Длъжен съм да отбележа и искането на търговците за 20 % намаление. Изходът от ситуацията е в ръцете на местния парламент“, обясни Юрий Воев.

В понеделник повторен търг за отдаване на обекти на „Пазари“ ЕООД все пак ще се проведе, за участие са внесени 10 оферти, като документи са подали само търговци, желаещи да наемат временни търговски обекти в района на селския пазар, в центъра на града, и тържищата в кварталите.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *