Тази салата с орзо е идеална за обяд или лека вечеря. Можете да я сервирате и като гарнитура на вкусно изпечена на барбекю пържола. Вижте как да приготвите най-вкусната и питателна лятна салата с паста.
якои съвети, преди да започнете:
- Можете да използвате орзо паста или друг вид според желанията или наличностите във вашата кухня. Папарделе или обикновен кус-кус също са добър вариант. Пастата на спирали също добре ще се съчетае с вкусовете на останалите продукти.
- Сгответе пастата предварително. Внимавайте да не я преварите. След като е готова, изплакнете я със студена вода, за да не залепне.
- Пригответе винегрета отделно и овкусете преди сервиране.
- Тази салата се нуждае от сирене – можете да използвате обикновено саламурено сирене, фета или котидж. Изварата също е добър вариант.
- Можете да използвате царевица, запечена на скара – добавя аромат и текстура към рецептата.
- Можете да добавите гриловани тиквички – също са подходящо допълнение.
Необходими продукти:
- около 1 ч.ч. орзо или паса по ваш избор
- шепа-две чери домати
- 5-6 сушени домата
- маслини (по желание)
- 1/2 ч.ч. царевица от консерва
- 1-2 стръка зелен лук
- няколко стръка магданоз
- около 150 г сирене по избор – бяло саламурено, фета или котидж
за винегрета: кората на 2 лимона, 3-4 с.л. лимонов сок, 1/2 ч.л. мед, 1/4 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Сварете пастата в добре подсолена вода с малко зехтин в нея. След като е готова, изплакнете със студена вода, за да не залепне.
- Пригответе винегрета, като сложите продуктите в бурканче с капачка. Затворете плътно капачката и бъркайте до хомоенност. Можете да адаптирате рецептата по свой вкус – с повече сладост или киселинност.
- Ако искате да добавите още аромат, можете да запечете царевицата в масло на тиган. Но можете да я добавите и директно от консервата.
- Сложете пастата в купа, добавете винегрета и овкусете, преди да добавите останалите продукти.
