Новият наставник на „Банско“ В. Товиров: Нямаме за цел да гоним първо или второ място, а да сме разпознаваеми

Новият наставник на „Банско“ Венелин Товиров е роден преди 54 г. в Гоце Делчев. Специалистът се завръща в мъжкия футбол след 3-годишно прекъсване, по време на което работеше в ДЮШ на „Пирин“ (Бл). Оглави козлите преди месец. С него разговаряме за свършеното на стадион „Свети Петър“ досега и за целите на отбора в предстоящата кампания в Югозападната Трета лига.

 – Г-н Товиров, успяхте ли да се аклиматизирате вече в новия си отбор?

– Мога да кажа, че се чувствам добре, и това се дължи на всички, които работят в клуба. Бях приет радушно още в първия ден от ръководството, футболистите и феновете. Заварих отлична среда, което допълнително помогна за по-бързото взаимно сработване. В момента се чувствам като у дома си.

 – Лесно ли човек се пренастройва от работа с подрастващи към реалностите в мъжкия футбол?

– Вярно е, че реалностите са други – работи се с по-зрели хора, вече оформени личности. Но има и много еднакви неща. Най-важното е, че когато работиш със сърце, няма значение на каква формация си начело. Винаги трябва да даваш най-доброто от себе си, ако искаш да постигнеш резултати.

 – Постигнахте ли желаните резултати в подготовката, която започна по-късно от почти всички останали отбори в третия ешелон?

– Случи се така, че започнахме по-късно по една или друга причина. Мисля обаче, че подготовката мина ползотворно. Всички вложиха много усилия за това. Изиграхме планираните 4 контроли, в които нямаме  поражения. Градим отбор с млади момчета, с доста нови играчи и ни предстои тежък труд, за да имаме добри резултати в шампионата.

– Как се интегрират младите футболисти и новите попълнения?

– Някои от тях познавам от работата си в Благоевград, което е допълнителен плюс. Мисля, че успяхме да направим така, че младите да се чувстват комфортно. Това също е резултат от добрия климат в съблекалнята. Дължи се и на по-опитните момчета, които правят нужното, за да не се чувства разделение на „стари“ и „млади“. В това отношение в помощ на треньорския щаб са обиграните Костадин Слаев, Йордан Лечов, Атанас Спириев, Смилен Златанов, Милен Лефтеров.

– Какви са целите, които си поставяте в предстоящия сезон?

– На първо място отборът да играе добър футбол и съперниците да се съобразяват с нас. Искам да виждам себераздаване, хъс у играчите, да имаме собствена физиономия. Нямаме поставена задача за класиране на първа или втора позиция. Главното е „Банско“ да се превърне в арена за изява на млади момчета, които да продължат кариерата си в по-големите отбори.

 – Доволен ли сте от селекцията и тя приключи ли вече?

– Ще отговоря отзад напред и с едно клише. Селекцията е отворен процес и докато има възможност и позволява правилникът, ще привличаме попълнения. Естествено, не на всяка цена, а само за вдигане на нивото. При нас дойдоха вратарят Радослав Ангелски от „Пирин“ /Благоевград/, Асен Крушовски от „Перун“, Любомир Златков от „Септември“ /Симитли/, Дауте Перейра и Мохамед Потчи от „Беласица“, завърна се опитният Атанас Спириев, взехме преди няколко дни на проби Росен Петров. Смятам, че привлечените играчи ще бъдат полезни за изграждането на разпознаваем облик на отбора. Все пак имаме нужда от още двама-трима класни футболисти.

– Как стои въпросът с финансите?

– По този въпрос компетентни са нашите ръководители. Тяхната задача е да осигуряват необходимото за пълноценна подготовка и работа. Ние трябва да изпълняваме своите задължения. Кризата с коронавируса неминуемо ще се отрази на бюджета ни, но се надявам, че без излишни и ненужни разходи ще се справим в тежката ситуация. 

– Имате ли поглед върху състоянието на другите отбори?

– Клубовете в нашата група са с изравнени възможности и всеки може да бие всеки, без значение къде се играе. Трябва да подхождаме максимално съсредоточено и без никакво пренебрежение към противника, за да не ни се случват неприятни изненади. Искам да уверя привържениците, че ще направим всичко по силите си да им дадем повече поводи за радост. 

Разговаря

АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *