Новият общински съветник Мирослав Чолев: Организацията в СИК-овете в изборния процес беше на потресаващо ниско ниво, навсякъде имаше проблем с протоколите

39-годишният Мирослав Чолев бе избран за общински съветник в новия ОбС на Благоевград от Коалиция „Демократична България“. Той беше пети в листата с водач Калоян Ханджийски, но получи 350 преференции, които му осигуриха място в местния минипарламент. За „Струма” М. Чолев разказа:

„За първи път участвам в местната политика. Организацията на изборите в СИК-овете беше на потресаващо ниско ниво. Имаше огромен  проблем при изготвяне на протоколите. Тонерът беше свършил, мастилото беше свършило и членовете на секцията чакаха от общината да отидат да го оправят. Много от застъпниците идваха без протоколи. Аз имах 40 застъпници, но да призная повечето не знаеха за какво са там и просто дойдоха да си вземат възнаграждението. За мен има 350 преференции, но поне още 200, които очаквах, не ги получих, защото хората са неподготвени.  Твърдя го, защото бях  в моята секция в кв.“Еленово“ при преброяването на бюлетините. Видях, че имам 38 преференции, от които 23 бяха валидни, а 15 невалидни, защото беше отбелязан моят номер 105 в бюлетината, но не и номер 66 на партията. Това говори за некомпетентност и масово неразбиране от страна на избирателите. Същото се забелязва и при членовете на СИК. Зам. председателката на моята секционната избирателна комисия първоначално отказа да ме допусне на преброяването и едва след разговор с ОИК се съгласи. После заяви, че само тя ще записва резултатите, и отново се наложи да се обадя в ОИК, след указания оттам се включи и втори човек”,  възмущава се Мирослав Чолев, който е юрист по образование, но от 10 г. се занимава с туристически бизнес и има хотел и къщи в Гърция. Мотивацията си да участва на изборите обяснява така: „Искам в местното управление да влязат млади и кадърни хора, които наистина ще се грижат за развитието на Благоевград. Имам много приятели, които се изнесоха,  защото няма работа и се живее трудно. За да се привлекат инвестиции и повиши стандарта на живота, трябва да се спрат корупцията и бюрокрацията. В Гърция няма бюрократични спънки за бизнеса, подпомагат го, поощряват го, като намаляват данъците за таверни, заведения за хранене. Там не ти търсят пари, за да извадиш разрешително, всичко става по нормален начин. Не правят разлика дали си местен или чуждестранен инвеститор. Аз имам много приятели гърци – кметът на Офринио, хотелиерите, които се държат с тебе като равен. Защото видяха, че българите не са като тия, които са крали преди 15 г. Много лекари, юристи си накупиха къщи, все стойностни хора, и отношението на гърците се промени. Има много гърци, които завършиха образованието си в България, учат езика, защото цяла Северна Гърция се изхранва от българите, които идват лятото на море. Бизнес средата в Благоевград трябва да се промени, няма да стане изведнъж, но стъпка по стъпка”, заключи Мирослав Чолев.

Заради проблем с тонерите и мастилото след изборите в село Лешко се наложи черезвичайно да бъде отворена сградата на кметството от избраната за пореден мандат кметица Галя Велкова, за да се ползва служебния принтер.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *