Нови драстични цени за покойниците на Петрич иска общинското дружество, 150 лв. става изкопаването на гроб, 48 лв. грим и бръснене на трупа, 120 лв. – обличането му…

Предложението на шефката М. Кусимитрева е дори съветниците да приемат тарифата със задна дата – 1 януари 2020 г.

Погребението в община Петрич поскъпва почти двойно, става ясно от предложението на управителя на общинското дружество „Обредна дейност” ЕООД Мария Кусимитрева. То е входирано в ОбС – Петрич, при това е с искане новите цени да влязат в сила със задна дата – от 1 януари 2020 г., което означава, че вече 5 месеца близките на покойниците плащат незаконно по новия ценоразпис, който Кусимитрева иска да бъде узаконен с гласовете на съветниците.

Съгласно новите разценки изкопаването и оформянето на гроб в гробищния парк поскъпва от 96 на 150 лв. Зидане на гробница, при това с материали на клиента, скача от  60 на 90 лв., а само изкопаването на гробница без зидария отгоре от 144 лв. вече е 210 лв.

С нови цени е и изваждането на кости и полагането им – услугата до миналата година беше 24 лв., вече е 36 лв. От 96 лв. на 150 лв. е индексирана услугата „преместване на кости от стар гроб”, а от 48 лв. миналата година полагането на урна в гробищния парк вече ще струва 75 лв.

Скачат сериозно и сателитните дейности, свързани с изпращането на покойника.

Словото за възпоменание от служител на общинското дружество, което до момента струваше на близките 15 лв., вече ще е 20 лв. Въпреки безпрецедентното през последните седмици поевтиняване на бензина в световен мащаб, превозът на покойника до гробището се покачва от 33 на 42 лв., или от 1 лв. на 1,50 лв. на километър, изминат от общинската катафалка.

От 96 на 120 лв. поскъпва обличането на покойника и санитарната обработка на тялото му. Товаро-разтоварна дейност в ритуална зала от 36 лв. се вдига на 42.

„Обредни дейности” видимо е решило да прави пари от всичко, защото е определило цени за услугата „частично разбиване на бетон”, вероятно върху стар гроб, което от  15 лв. вече ще се калкулира по 20 лв., а цялостното разбиване на бетонна плоча от 36 лв. става 48 лв.

Със 100 и повече процента е скочила тарифата и на гробарите на общинското дружество. Ако близките на покойника ги наемат за частично попълване на гробно място със земя, тоест да допълнят с пръст дупката над ковчега, който вече е покрит с шепите пръст, хвърляни традиционно от опечалените върху ковчега за „лек път към отвъдното”, услугата миналата година е струвала 12 лв., а от тази година вече е 28 лв. Цялостното запълване на гроба с пръст пък от 18 лв. скача на 36 лв.

Общинското дружество си има и нов ценоразпис за обгрижване на гробовете, за които близките нямат възможност да поддържат в изряден вид, най-често понеже не живеят в Петрич. Например ограждането на гробното място с дъски за 40-ия ден след погребението от 42 лв. вече струва 50 лв., 12-месечното почистване на гроба от пораснали тревички и бурени беше 90 лв., сега е 120 лв., еднократното частично почистване на гробното място от 9 лв. скача на 18 лв., а за основно еднократно изчистване петричани вече няма да плащат 15 лв., а ще се бъркат за 32 лв.

Като се прибавят и останалите цени от тарифата, като например изкопаване на гроб по избор – 240 лв., самото ползване на ритуалната зала – 36 лв., бръснене и грим на покойник – по 24 лв. всяка процедура и т.н., раздялата на петричани с близкия им със сигурност става доста скъпо.

За да има някакво равновесие, „Обредни дейности” е актуализирала цената и на една от 4-те „весели” услуги, които предлага – от 45 на 60 лв. скача организацията на обикновен сватбен обет. За успокоение на двойките, които скоро смятат да се бракосъчетаят, другите цени са същите – организацията на тържествен сватбен обет остава 120 лв., кръщенето е на същата цена, а за ритуал извън обредната зала младоженците ще трябва да броят 200 лв.

Мотивите на Кусимитрева за новия ценоразпис са разходите по новия обреден комплекс, който миналата година кметът Димитър Бръчков откри с уточнението, че е направен в полза на петричани, както и малката печалба на дружеството за 2019 г. Според отчета „Обредна дейност” ЕООД е приключило годината с печалба едва от 4000 лв., които всъщност не са малко, като се има предвид, че за 2018 г. печалбата беше 3000 лв. При 342 000 лв. разходи и 346 000 лв. приходи дружеството не е успяло да си покрие задълженията от 13 000 лв., но пък има неразпределена печалба за 2019 г. в размер на 59 000 лв.

Драстично увеличените погребални услуги в Петрич вече получиха одобрението на постоянната комисияпо общинска собственост в ОбС, която няма забележка дори за влизане в сила цената на услугите със задна дата, и ще бъде вкарано за гласуване на днешната сесия. Слабо вероятно е обаче точката да мине „гладко”, без коментари, защото още миналата година предстоящото поскъпване бе предречено от собственици на обекти в района на гробищния парк, които общината бутна, за да освободи място за Дома на покойника и оформянето на подходите към гробищния парк. Още тогава търговците заплашиха със стачкаи заведоха дела срещу общината за съборените им обекти, повечето от които се оказаха със строителни книжа, одобрени от общината. На емоционална миналогодишна сесия градоначалникът определи като популизъм предположението на търговците, че само богатите ще се възползват от новия Дом на покойника, който бе изграден със собствени средства, тоест с парите на хората, които ще ползват услугите му.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *