НС прие правилата за избор на нов председател на КПКОНПИ

Народните представители приеха правилата за избор на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). До избора на такъв се стигна, след като председдателят Пламен Георгиев подаде оставката си в края на юли месец заради скандала с апартамента му с незаконни тераси.

Досега временно длъжността изпълняваше зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев, тъй като няма необходимия минимален 10-годишен юридически стаж.

Правилата за назначаване на нов председател на Антикорупционната комисия бяха приети със 150 гласа „за“, нито един против и трима „въздържали се“.

След приемането на правилата днес, срокът за номинации е 14 дни. След това кандидатите имат седем дни да представят концепциите си. След изслушването им, на следващия ден се внася доклада, а след това председателят на Народното събрание трябва да внесе кандидатурата за гласуване в пленарна зала.

Председателят на КПКОНПИ може да бъде български гражданин, който има високи професионални и нравствени качества, висше образование и най-малко десет години юридически стаж. Според приетите процедурни правила депутатите ще предлагат кандидати, като предложенията ще се внасят в писмена форма, чрез деловодството на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, пише 24novini.bg.

Изслушването на концепциите на кандидатите ще се провежда на открито заседание на Комисията, което ще се излъчва в реално време в сайта на парламента. Според правилата всички кандидати ще се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност.
Изборът се извършва от парламента.

За да бъде избран даден кандидат, той трябва да получи повече от половината гласове „за“ на присъстващите депутати.
Гласуването ще се извършва за всеки от кандидатите потделно.

В случаите, когато нито един кандидат не получи необходимите гласове, се провежда второ гласуване, в което участват само двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. Ако и при повторното гласуване не бъде избран председател, парламентът приема решение за откриване на нова процедура на избор.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *