Няма да има корекции на местните данъци и такси в Дупница през 2021 г., бюджетът на общината „закован” на 39 697 000 лв.

Няма да има корекции на местните данъци и такси, стана ясно по време на обществено обсъждане на Бюджет 2021 на община Дупница вчера. И този път на обсъждането не присъстваха граждани, а само 10-ина общински съветници, представители на всички партии в местния парламент. Бюджетната рамка на община Дупница за 2021 г. е в размер на 39 697 000 лв.

Кметът на община Дупница Методи Чимев даде разяснение какви капиталови разходи са заложени в бюджета. „Тази година сме заложили 12 млн. лв. за капиталови разходи, като 7 млн. лв. от тези средства са по европроекти. Един от основните ни приоритети са рехабилитацията на инфраструктурата в града и селата. За Дупница са заделени 1 млн. лв., а за селата – по 200-300 хиляди лева. Преди 10 години се радвахме на капиталови разходи от порядъка на 200-300 хиляди, сега имаме повече възможности“, заяви градоначалникът.

Зам. кметът по финансовите въпроси в общината Олга Китанова назова приоритетите на общината и по колко пари са заделени за тях: „За инфраструктурата на жк „Бистрица“ са предвидени 1,3 млн. лв., с които да се довърши третият етап от цялостния ремонт на инфраструктурата там, 5 млн. лв. ще се инвестират в рекултивация на сметището.

От парите за култура са предвидени 2,170 млн. лв. за основен ремонт на Младежкия дом, 400 000 лв. за ремонт на символа на Дупница – Часовниковата кула, 400 000 лв. за превръщане на къщата на Станке Димитров в музей. Средствата са осигурени по програма „Трансгранично сътрудничество“. Общината е заделила и по 10 000 лв. за помощи на социално слаби и за даровити деца“, заяви Олга Китанова.

По време на обсъждането стана ясно още, че общината ще задели 180 000 лв. от бюджетните средства за финансова подкрепа на ФК „Марек“ и 30 000 лв. за волейболния отбор в Дупница.

Общинският съветник Костадин Севдин от село Самораново попита колко пари са заделени от общината за рехабилитация на улиците в родното му село.

Кметът на селото Райко Цветков поиска от общината да задели средства за подмяна на водопровода поне на част от улиците и асфалтирането им. Ето какво заяви той: „От 7 дни в седмицата в 6 има авария на водопровода в селото. От реката, която тече край селото, се захранва язовир „Дяково“, а ние сме без вода. Причината е и водата, която изтича от стария водопровод по улиците. Ако се подмени водопроводът, ще има вода и за селото, и за язовира. Тогава ще може да се асфалтират и най-належащите улици. Що се отнася до заделените средства за ФК „Марек“, аз съм бивш футболист, те не са достатъчни, но помощта от общината е добра. Издръжката на клуба на година е около 250 000 лв.“, заяви Р. Цветков.

Общинският съветник от „Народен съюз“ Вергил Кацов постави въпроса за изграждане на нов водопровод в село Джерман, където проблемът с питейната вода е целогодишен.

В отговор кметът М. Чимев заяви: „Има проект за изграждане на водопровод за селата Баланово и Палатово, който тръгва от ул. „Родопи“ в Дупница, минава през Рампата и там ще има отклонение за село Джерман. Що се касае за село Самораново, и там ще се изгради нов водопровод. Миналата година изградихме такъв в село Бистрица. Това ще стане поетапно, нямаме финансова възможност да стане наведнъж“, заяви М. Чимев.

Общинската съветничка от БСП Валентина Караганова настоя да се заделят средства за подпомагане на полусираци и сираци, на което кметът отговори, че общината има такава възможност.

Общинският съветник от ГЕРБ Георги Наумов даде идея общината да плаща таксите на деца без родители, за да могат да тренират в различни спортни клубове, което също получи одобрението на градоначалника.

Георги Градевски от „Глас народен“ попита къде може дупничани да се разхождат на чист въздух по време на пандемията и има ли законова форма общината да не иска такса смет от фирми по време на Ковид кризата.
”Започваме сондажа за минерална вода в село Бистрица, ще изградим парк, паркинг в м. Дренски рид, тези неща са заложени в бюджета“, заяви Методи Чимев.

Зам. кметът Олга Китанова заяви, че няма законова рамка фирмите да не плащат такса смет по време на пандемия.

Председателя на ОбС Костадин Костадинов определи Бюджет 2021 като балансиран и добър за една малка община.

За разлика от други години, тази година много от съветниците взеха участие в обсъждане на бюджета с конкретни предложения, голяма част от които ще влязат в него.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *