Объркани тези, неясна визия как да се случи промяната и заимствани от фейса изтъркани лафове причината протестът в Благоевград да не се случи

Когато по телевизора всички искат „Оставка!“ и „Бойко: Вън!“, но никой не е казал още защо го викат под прозорците на подкрепения от БСП кмет, както и какво следва от това

Вече близо 2 седмици страната се раздира от протести. В София, Варна, Хасково и много други областни и общински центрове хиляди се събират всяка вечер и искат оставката на правителството.

Въпреки че от години е на дъното на класацията по доходи на населението, въпреки че икономиката е стигнала кота 0 и независимо от това, че все още се води „млад“ град заради наличието на поне 10 000 студенти, Благоевград всъщност е бледа карикатура на стичащите се на столичния пл. „Независимост“ млади и интелигентни хора, излезли да защитят бъдещето си.

И в Благоевград уж се правят всяка вечер протести, само дето първоначално събрали се стотина души в петък вечерта паднаха наполовина, при това преобладаваше възрастовата група 55 плюс. Десетина от тях носят набързо надраскани плакати с тривиално съдържание, двайсетина са с наметнат на раменете български флаг, има няколко домашни пинчера, 1-2 вувузела и 2-3 деца с колички, които чакат татковците им да се наслушат на речите от микрофона, за да ги заведат на сладолед. Мероприятието трае около час, колкото няколко души да вземат думата и да успее публиката с изтърканите и заимствани от фесбук лафове и призиви „Мутри вън!“, после следва кратка разходка до другия площад, чиято единствена полза е набъбване на колоната с 10-15 минувачи, след което протестиращите се разпиляват по съседните заведения. До другия ден.

До момента никой не се е обявил за организатор на протестната вълна, на която по икономически показатели благоевградчани трябваше да скачат най-високо и да са най-многолюдни.

Никой не е излязъл да каже кой трябва да заеме постовете на премиер и главен прокурор, ако искането им Бойко Борисов и Иван Гешев да си отидат се случи. Всъщност няма дори логично обяснение защо протестът започва от сградата на общината, която се управлява от подкрепен от БСП кмет, а не например от офисите на ГЕРБ или от областната управа, след като главното искане е „Бойко: Вън!“.

Завчера в подслушан разговор между двама кибици от отсрещното кафене стана ясно, че местоположението на байраците и озвучителната уредба, както и викащите немощно „Оставка!“ с лице към прозорците на кмета Томов, сериозно объркват благоевградчани.

На практика благоевградският протест по-скоро прилича на един западнал хайд парк, където всеки, който се добере до микрофона, може на воля да сипе персонални обиди към произволно избран от него политик, да му иска оставката и да го праща незабавно в затвора. Благоевградският протест дори на йота не прилича на едно осъзнато мероприятие, целящо да доведе до коренна промяна на статуквото, да върне младите в страната, да даде по-добра перспектива за мизерстващите пенсионери и да изправи България на крака. Все неща, които протестиращите иначе искат. Но или не могат да го обяснят така, че и другите да го разберат, или пък имат толкова объркана представа за това в каква държава искат да живеят, че и сами не могат да се разберат.

Кой за какво се бори тези дни, в които из нета се върти бонусната програма на Васил Божков за седмицата на протестите, започваща в понеделник с бонус „Нов протестър” /50 лева за всеки новодошъл на жълтите павета/, през вторник – бонус „Доведи приятел” /30 лева допълнителни за теб, ако доведеш приятел на протеста, който не е идвал досега/, та чак до неделя – бонус „Череп завинаги” /50 лева за всеки с черна фланелка/?

Дни, в които записите от политически спални и айфони се сипят един след друг, Борисов ту иска оставки на министрите си, ту ги отлага, а БСП се готви да премести Бузлуджа пред Министерския съвет?

Дни, в които след дълбок пандемичен няколкомесечен съд синдикатите се разшаваха и между две прозявки КНСБ реши, че баш сега е времето да поиска минималната работна заплата да достигне 800 лева, а средната – 1700 лева, в следващите 18 месеца.

Защо протестът в Благоевград е по-скоро пародия, отколкото нещо, което сериозно да наплащи управляващите? За какво се борят хората от Югозапада и имал ли реална визия как могат нещата да се променят?

Николай Иванов, Благоевград, член на Военен съюз БНО „Шипка“:

Ние не сме на площада заради Радев или някои други, които умело се възползват от емоцията на народа, въвличайки го в поредната задкулисна игра. Там сме, защото държавата е изпаднала в дълбока политическа, икономическа и социална криза, както и пълна загуба на държавността. Ние сме там, защото искаме промяна, а не поредната подмяна! Там сме, за да покажем и кажем на хората, че е нужно сплотено гражданско общество и силен, постоянен натиск срещу всеки, който е във властта и не работи в полза на народа. Защото само и единствено чрез натиск и конкретни искания можем да постигнем така мечтаната промяна.

Днес повечето казват какво не искат, а трябва да кажем какво искаме и да се борим за това с всички средства! Ние не искаме просто оставки, защото те не решават нищо, а единствено задълбочават проблемите и кризата. Когато хора, облечени във власт, търгуват със суверенитет и погубват милиони български съдби, е необходимо възмездие и присъди, а не само оставки. Наказание с оставка при кражби за милиарди и унищожаване на държавността е цинично избягване на отговорност. Нужни са радикални промени за смяна на системата, приоритетите и ценностите! Тази порочна система на прехода трябва да бъде ликвидирана из основи.

Знаем, че изведнъж това няма как да стане, но отнякъде тази промяна трябва да започне. Нашите предложения и конкретни искания, за които настояваме като начало, са следните:

1. Незабавно да се насрочат предсрочни парламентарни избори, проведени чрез електронно /машинно/ гласуване.

2. Незабавно премахване на всички политически назначения от ситемата на МВР, ДАНС и ПРОКУРАТУРА, за да се стартира механизъм, чрез който да започне самоизчистване на всички нива в тези служби, жизненонеобходими за реална ефективна борба с корупцията и престъпността на всички нива.

3. Разследване и присъди, а не оставки на всички длъжностни лица от министър до селски кмет, които със своите решения и управление са нанесли вреди и загуби на българското общество и държава. Присъдите да бъдат приложени с цялата СТРОГОСТ НА ЗАКОНА.

4. Незабавно разследване и пълна ревизия на дейността и престъпленията на управляващите за целия преход /от 1989 година до днес/, защото тези престъпления срещу народа и държвата не трябва и не могат да имат давност.

Георги Кочев, бизнесмен, Благоевград:

Здравейте, господин Борисов, предател на република България !!!
Пиша Ви днес, защото наистина ми приседна!
Буца с размера на канара ме задушава! И реших да се опитам, поне словесно, да я извадя наяве.
Аз съм от онова поколение, което нарекоха „Децата на демокрацията”. Аз съм от тези, които пораснаха под зоркото око на родителите си, които с много труд и постоянство, с много мъка успяха да създадат КАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ! МАТЕРИАЛ, който е правилно възпитаван, има изградени ценности, морал, високо образование и нещо много ценно – любов към НАРОД, ОТЕЧЕСТВО, РОДИНА!
Аз съм от това поколение, което прекарваше времето си в четене на книги, играеше в махалата с приятели, уважаваше учителите , родителите и ПРЕДЦИТЕ си!
Аз съм от това поколение, което вече порасна. Имам свое продължение, за което да мисля, да се боря, да защитавам.
Аз съм от това поколение, което успя да види „смъртта, която управлява с косата“, в продължение на 31 години.
Имената и лицата леко са се изменили, но черната дупка в сърцата и душата се предава явно с титлите на държавни ръководители.
Аз съм от „демократичното“ брашно замесен, но маята е с диктаторско потекло! Затова и хлябът ни е клисав! Затова нашата държава е отзад напред винаги на първо място!
Аз съм от тези, които пратихте на полето да копаят картофи. Нямам нищо против, и ние като вас знаем как се прави! Но дори там, за съжаление, сте пуснали корупционни пипала, като на ОКТОПОДИ И ДРУГА МОРСКА ХРАНА!
Аз съм от поколението, което не може да направи реално сравнение между преди 89-а и след, но мога да напиша книга, що се отнася до „демократичното робство“, от раждането ми до днес.
Аз съм от това поколение, което в името на бъдещето на децата си реши да им даде избор в чужбина, в демократична държава. Но това не ме прави предател, нито БЪЛГАРИН наполовина. Не!
Аз съм от това поколение, което ще се върне, за да влее нови сили и ще даде всичко за род и родина.
Кръвта вода не става! Така са ме учили татко и мама.
Аз съм от този НАРОД, който си позволявате да наричате МИСИРКИ И ТУЛУПИ. А днес с поредното си подсъдно, мерзаво, недопустимо изказване ни нарекохте… дори  не желая да го повторя. Надминахте себе си! Обиждате всеки, който иска да изкаже мнението си свободно.
Не подкрепям Вас, нито който и да е, встъпил някога във власт. Промяната ще дойде, когато там влезе нова, свежа кръв! Хора, които ще милеят за България! Хора, които ще са готови да избършат срама на Република България!
Днес аз ще Ви предложа съдбоносно решение. Съберете си антуража и бягайте! Бягайте далеч! Оставете съсипаната ни държава, която бе разграбвана всеки ден. Всички се облажихте и преядохте. Добре. Оставете трохите за младите. За тези, които носят родолюбиво, неподкупно, ЛЪВСКО сърце! СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!

Радослав Гладников от с. Ресилово, възпитаник на ЮЗУ, в момента живее в Лондон:

Направих видео за протеста на българите, живеещи в Лондон, и го разпространих с една цел – да покажем, че не сме безотговорни и че мислим за родината. Знам, че ще има упреци и негативни изказвания за протеста ни, но много от нас имат задължения тук, защото работят, нямат възможност да се приберат в България в този момент. В крайна сметка българите в Лондон показахме, че ни е грижа за Майка България.

Рангел Бараков, адвокат от Благоевград:

Защо протестът няма да доведе до никаква промяна, дори и цялото правителство да подаде оставка? Отговорът е ясен: липсва обща ИДЕОЛОГИЯ.

На протеста са събрани рамо до рамо всякакъв тип хора – десни, леви, русофили, русофоби, евроатлантици, противници на НАТО, против руските проекти и т.н. Тези хора са недоволни от правителството, всеки според своите възгледи и мирогледи.

Едни твърдят, че правителството е спряло руските проекти „Южен поток”, АЕЦ „Белене”, „Балкански поток” и искат възмездие. Други десни пък искат съд за Бойко Борисов, пак заради руските проекти, които били ощетили държавата, искат ДПС да не е в управленито, прокарвали руски интереси. Искат повече НАТО, никакви връзки с Русия. Трети пък искат дружба с Русия, реализиране на руските проекти.

Всички тези хора твърдят, че са обединени от обща цел – за благото на България, за промяна, да спасят демокрацията. Обаче докога? Докато се стигне до момента да сформират управление. До какво ще се стигне при формиране на общо правителство от целия тоя тюрлюгювеч, всеки с различни възгледи, всеки ще напира със своите разбирания? Възможно ли е това?

Нито може да се махнат десните, нито проруски настроените, нито ДПС и т.н. Всеки си има своите избиратели и поддръжници, предлагате да ги затворим и те да не направят своя избор ли? Никой не може да управлява самостоятелно, единственото решение е балансът на интересите.

Затова колкото и модерно да е да си на вълната, да си с тълпата, да подхвърляш гръмки лозунги… да печелиш овации и одобрение, да си модерен, няма как да стане, аз не съм с нея, не съм популист, не искам да печеля фалшиви овации, аз имам свои идеали, ценности.

Аз мога да съм начело на протест, който е против фалшивата демокрация, която ни донесеха част от тези, които са на протеста, против неолибералния капитализъм, който ни донесоха отново част от тези, които са на протеста, против НАТО, в който ни вкараха пак тези, които са на протеста. Твърде голям лицемер трябва да си, за да твърдиш, че си за благото на България и да участваш в този протест.

Защото какви са досега резултатите от протеста? Един спрян проект – „Балкански поток”, който ще донесе много ползи за икономиката на България, както и за отделните потребители. Цяла цивилизована Европа се отоплява с евтина руска газ, Германия има не една, а две тръби за доставка, отопляват се без пари. А тук хиляди кубици дърва, въглища, замърсяване на въздуха и изсичане на горите. Възможност за настъпване на хаос в очертаващата се и без това несигурна световна обстановка и предстояща криза от есента.

Нещо друго като положителен резултат да посочите?

Даниела Николова, Благоевград:

Я не се заигравайте с Конституцията! Я не ни пускайте въдици, защото ще играе сопата! Всякакви искания за промяна в Конституцията, без да са изцяло обсъдени, всяка думичка с доказана необходимост, с доказана невъзможност да се постигнат чрез закони представляват манипулации, въведени от самата мафия!

Кой ще ви пише новата Конституция? Тези, които сега са в парламента, или същите, които ще се възпроизведат на следващите избори?

Ще допуснете най-реактивните слоеве да пишат Конституция? НЕ, НЕ, НЕ и НЕ! Не използвайте това, че хората не познават законодателния процес и ви се доверяват!

Това, което трябва да стане, е общонационално обсъждане на най-наболелите проблеми. Да се извадят на преден план основните идеи и да се подложат на обсъждане и гласуване една по една. Да се тръгне от 5-6 неща.

Важно да се промени Законът за пряко участие на гражданите във властта.

Важно да се измисли такава политическа система, че народните представители (ако ги има) да бъдат представители на Народа! А не представители на партийните централи. Нито пък представители на корпоративните интереси, които им плащат предизборната кампания, при мажоритарни избори.

Трябва да се промени изборният процес така, че хората да имат БЕЗПЛАТНА и общодостъпна и равно представена информация за кандидатите, за които гласуват. За да се направи информиран избор.

Трябва народните представители да се отчитат за всяко свое гласуване пред хората, които са ги избрали! И да бъдат отзовавани, ако не си изпълняват обещанията.

Трябва да се измисли такъв форум, с такива обсъждания, че да се обедини опозицията. Изцяло да се ревизират Законът за политическите партии и обслужващите политическата система закони.

В никакъв случай да не се приемат някакви много сложни и неразбираеми решения, защото това е начинът мафията да ни подведе, излъже и да продължи да контролира!

ПРОСТИ решения трябва.

Илко Стоянов, адвокат, бивш зам. кмет на Петрич и регионален координатор на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“:

Този протест не е социален. Дори и политически не е, той е МОРАЛЕН. И каквито и лъжи да си съчиняват онези, чиито оставки протестът иска, те се разбиват в младостта на протестиращите. Точно защото са млади, те вече са победили. Тази България е тяхна, ние сме я взели назаем от тях. И те сега ни държат сметка в какво състояние им я връщаме. Съжалявам за тези, които не са го разбрали.

Умишлено изчаках достатъчно време, за да видя дали „големият борец срещу престъпността” Иван Гешев ще образува наказателно производство и ще задържат полицаите, които пребиха по отвратителен начин студента Евгени Марчев и други хора. Няма реакция, затова имаме още една причина да протестираме. #оставка#

Николай Йовев, националист, Благоевград:

Цял ден Борисов не слиза от телевизиите, гербаджии пътуват платено за контрапротест, главният милиционер Гешев дава политически пресконференции, НОЩ плашат хората с цифри, Каракачанов забранява достъпа по море до „Росенец”, полицаи тормозят хора, носещи български знамена и пътуващи от провинцията за протеста. Мафията е в паника, защото се появи обединителна енергия за промяна. И тя не е заради президента или която и да е личност. Страхуват се, защото губят контрола и гражданското общество може да победи! Нека да премахнем диктатурата ЗАЕДНО, а след това ще спорим помежду си за всички различия

Време е вече искането на протестите да бъде за декомунизация, за пълна лустрация и въвеждането на нова система за управление!

Когато хората си мислят, че трябва да избират между лявото (комунизма) и дясното (демокрацията), трябва да им покажеш и третия път!

Смяната на системата, а не на партиите, е единственият правилен път.

Калоян Ханджийски, общински съветник и един от организаторите на протеста в Благоевград:


Страхотно е на протестите в Благоевград да се усети чиста обществена енергия от свободни хора. Хора, желаещи да живеят в нормална държава. Аз съм тук като човек, убеден в демократичните принципи, и дълбоко вярвам, че именно протестът е точното място човек да изрази позиция и това да стане цивилизовано и честно пред очите на всички. Но, както често се случва в нашите ширини, има и недобронамерени /от желаещите да запазят властта/, които искат да саботират процеса. На втория протестен ден имаше и такива елементи, целящи да откажат нас, нормалните хора, от борбата си за демокрация… И тук е мястото да го заявя: Аз няма да се откажа от принципите си! Някакви двама, трима или петима в голяма общност са зрънце. Да, зная, че злонамерените и тези, които намират оправдания да не идват на протестите, ще ни ги „пришият“, но бидейки свободни, т.е. демократични, ние не можем да спрем никого да се изявява свободно на улицата… Затова аз продължавам, без значение какви и колко точно провокатори ще ни изпратят. Те ще се вклиняват, те ще са брутални и нецивилизовани, те ще се опитват да изглежда сякаш сме заедно… Ние обаче трябва да запазим достойнство и да продължим. Щом го правят, значи ги е страх… Близо сме. Аз няма да се откажа и ще бъда тук всеки ден… До ОСТАВКАТА…

Бог с нас!

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *