Отец Ангел Боянов хвърля утре кръста в яз. „Стойковци“ с убеждението, че щом ритуалът е за здраве, коронавирусът ще избяга

Въпреки пандемията и разпореждането на Неврокопски митрополит Серафим утрешният Богоявленски ритуал да се ограничи в дворовете на църквите в епархията с потапяне на кръста в съд с вода, в 3 села в община Благоевград Йордановден ще се проведе постарому.

В с. Зелен дол светинята ще бъде хвърлена от моста на река Струма, в с. Селище ще потъне в бетоновия резервоар в двора на църквата, а в с. Логодаж смелчаците ще го търсят в язовир „Стойковци“. И трите села се обслужват от отец Ангел Боянов.

„Кръстът се хвърля за здраве, затова не допускам някой да се зарази от това, че е влязъл във водата – даде свой прочит на епидемичната ситуация отец Ангел.

Свещениците от храма „Св. Въведение Богородично“ в Благоевград взеха решение само да го потопят в съд в двора на черквата, но там на Йордановден обичайно във ваденето му участват по 5-6 многолюдни групи и край реката се събират много хора. Докато на село не е така – тук хора има на курбаните, но не и на Йордановден. Най-много по десетина души да дойдат. Даже сутрин на водосвета сме само аз, жената и кметът. В Селище в резервоара обикновено скачат 5-6 души и още толкова има отвън. Аз им казвам да не се чудят в каква посока ще метна кръста, който ме „корумпира” най-щедро, направо ще му го подам в ръката, но това е майтап да става.

В Логодаж например няма да отворя църквата – направо ще отидем на едно ъгълче на язовира, което е много плитко, ще хвърля един стар дървен кръст, който сам съм правил преди 25 г., и щом го извадят, ще кажа на момчетата да си ходят. После, ако искат, да обикалят къщите, но не да ръсят, защото не са презвитери. Домакините да им дадат каквото са си наумили – за здраве, и не непременно пари“, каза отец Боянов.

Отказът му да се съобрази с усложнената епидемична обстановка бе приет доста полярно от жителите на Логодаж. Докато младите мъже, които не пропускат ритуала, се нахъсваха един друг в социалните мрежи и се радваха, че и тази година ще могат хубаво да се измокрят, други откровено се възмутиха от отказа да се спазват забраните, наложени от здравните власти заради коронавируса.

„Безотговорно поведение“ – така определи идеята младежите утре да скачат в „Стойковци“ Спас Лазаров – директор на „Напоителни системи“ АД, стопанисващи малка част от язовира. Самият Лазаров изкарал преди месец коронавируса в болница и въпреки че все още не се е възстановил напълно, се зарече утре да се качи на язовира, за да не стане беля с някой от скачащите и да се опита да осигури поне частично социална дистанция на зяпачите от брега.

Концесионерът на язовира Милен Методиев също се зарече да е на място. Той и брат му взеха „Стойковци“ на концесия през 2018 г., но до момента никой не го е питал дали може язовирът да се ползва за Богоявленския ритуал. „Харесали са си едно местенце, което не се вижда от моето бунгало, и 2 г. поред все разбирам постфактум, че са хвърляли кръста вътре. Въпреки че язовирът там е плитък – около метър, винаги може някой да влезе по-надълбоко и после виновният ще съм аз, затова тази година ще отида там“, каза Методиев.

За ритуала в „Стойковци“ вече е предупреден и кварталният.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *