Откриха златни запаси за над един милиард долара край българската граница

Канадската изследователска компания Medgold Resources съобщи, че в Южна Сърбия, на границата с Македония и България, в рамките на проекта, наречен „Тламино“, е открила предварителни запаси от около седем милиона тона руда, с около 680 000 унции, или близо 19,3 тона злато на стойност малко над един милиард долара, заяви кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитиран от скопското издание Kurir, цитирано от Агенция „Фокус“.
От компанията обявиха подготовката на предварително проучване за осъществимост на проекта, което трябва да потвърди тези резултати.

Както се оказа в проекта „Тламино“, съдържанието на злато на това място средно е около три грама на тон. По принцип залежите с един грам злато на тон, ако са придружени от адекватни количества руда, се считат за печеливши.

Предварителни проучвания, както и допълнителни металургични проучвания ще бъдат извършени от компании от Обединеното кралство, тъй като има сериозни индикации, че на мястото има значително по-голямо количество от този благороден метал.

В проучване на минералното богатство, наречено проект „Тламино“, Medgold откри и 40-метров слой руда, съдържащ 8,32 грама злато на тон и изумителните 193 грама на тон сребро.

В същото време канадската геоложка компания Tedian, която търси находища на метални руди в Сърбия, България и Косово, обяви, че е постигнала споразумение за закупуване на сръбската геоложка компания ЕФПП, която притежава права за проучване в обектите Кижевак и Саставци край Рашка, където някога е имало мини за сребро и цинк, съобщава белградския вестник „Вечерни новости“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *