ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Кризисният щаб разпореди: Отменя се евакуацията на Ощава и Сенокос

Пожарът в община Кресна почти напълно е овладян. Остава само един 2-километров участък в южния край на терена, където в момента са съсредоточени всички сили по гасенето. Преди малко кризисният щаб позволи на всички евакуирани от селата Ощава и Сенокос да се върнат по домовете си, но с условие, че е възможно да предстои нова евакуация, ако нещата излязат извън контрол.

Както struma.bg писа, огнената стихия обхвана около 7000 декара смесена гора над Кресненското дефиле, в района на държавните горски стопанства в Симитли и Кресна. От тях над 5000 декара са иглолистните култури, които са напълно унищожени, тъй като огънят е върхов.

На помощ на пожарникарите в битката с огнената стихия бяха мобилизирани над 450 човека, от които 160 служители на ЮЗДП, 60 – от РДГ Благоевград, военни, доброволци. На място е почти цялата налична техника, която предприятието закупи- високопроходими специализирани автомобили и булдозери за прокарване на полоси.

Това е най-големият пожар на територията на ЮЗДП. От началото на годината до момента са регистрирани 114 горски огнени инцидента, като засегнатата площ е близо 5200 декара. В над 80% от случаите ранното известяване и бързата реакция на горските екипи и на противопожарните служби са предотвратили разрастването им и нанасянето на големи щети на природата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *