С развети знамена и плакати, благоевградчани скандираха „Оставка“ и „Мафия“

Благоевградчани излязоха за трети пореден път на протест с искане за оставката на правителството. На мирната демонстрация, която се състоя отново пред общината, се събраха над 100 човека, които с развети знамена и плакати скандираха „Оставка“ и „Мафия“. На импровизираната сцена тази вечер се изявиха няколко възрастни хора, които споделиха за личните си проблеми, но общата болка  на всички беше – децата ни избягаха в чужбина, защото в България няма  работа, но има корупция. „Аз съм на 76 години, но не се страхувам от никого. Дъщеря ми имаше банков кредит от 120 000 лв., които изплати до стотинка. За малко да ни вземат жилището, към което имали интерес колекторски фирми.  Цял живот сме работили и сега идвам от нивата, за да кажа: Не на тази мафия. Не мрънкайте пред телевизора и на масите, тук е мястото. Изгонете тази мръсна шайка, тези прости хора, защото те ще изгонят нас. И накрая ще останат само кучетата“, заяви Василка Сукалинска, която бе аплодирана от протестиращите.  „Къде сте, благоевградчани, спите ли, или още сте във Фейсбук? Елате, апатията работи само в полза на ония, които 30 години ни държат като роби в собствената ни родина“, заяви млада жена, която държеше миниплакат с лика на революционера Панайот Волов. С плакати на национални герои бяха и други  протестиращи, които обясниха, че така демонстрират стремежа си за свобода и достойнство.

За повече гражданска активност призова Стоян Кьосев, който е за трета вечер на протеста. „Искам да разкажа една случка, която ме потресе, когато работих като пощенски куриер. В пощата имаше купища писма от колекторски фирми. Една сутрин видях жена, която ровеше в кофите за боклук – тя беше моята учителка. Тя също беше станала жертва на колекторите. Това ли искате за вашите родители? Моят племенник ми каза, че няма нужда да протестира, защото работи и получава 1000 лв. Вчера обаче беше умърлушен, защото му казали, че през август спират работа. Това ще стане и с други млади хора, докато в България се крадат фирми, докато държавата се подиграва с бизнеса с някакви мерки 60 на 40“, заяви ораторът.

Думата взе и бившият общински съветник Илко Стоянов, който заяви пред хората, че ще говори като юрист. „Ако имахме една нормална държава, никога нямаше да бъде възможна случката в президентството. Ако НСО беше действала по закон, трябваше да отговори със сила и да стане престрелка. С нахлуването на прокурори в президентството беше нарушено основно демократично право в Конституцията – разделението. Това запали фитила и успя да обедини всички нас. Ние тук сме хора с различни убеждения и ще останем такива, но сега, в момента, сме дошли заедно, за да отстояваме правото си да спорим помежду си”, заяви Илко Стоянов, който е координатор на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Речи държаха и други хора, след което на фона на патриотични песни и с развети знамена  протестиращите се отправиха на шествие. Хората спряха пред офиса на ГЕРБ, където викаха „Оставка”, след което стигнаха до паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“, пред който изпяха националния химн.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *