Петима благоевградски лекари с пневмонии от Ковид-19 в болница

Петима благоевградски лекари с бронхопневмонии, причинени от коронавирус, са постъпили за лечение в болница. Те са хоспитализирани в Ковид отделенията на болница ПУЛС и МБАЛ – Благоевград, където за тях полагат грижи колегите им, научи „Струма“. Състоянието им се подобрява, по-тежко е било на една от лекарките при приемането й след завръщане от морска почивка в Гърция. Жена с вирусна пневмония от Ковид-19 е постъпила вчера във вътрешно отделение. Там се лекуват 16 души, по двама в стая. Празни легла не остават, тъй като при изписването на излекувани пациенти веднага постъпват нови болни.

„Във вътрешно отделение са монтирани кварцови лампи за антивирусна профилактика, дезинфекция се прави през няколко часа от санитарите”, каза началникът на терапевтичното отделение д-р Румен Кондев. През ежедневна дезинфекция минават лекарите и медицинският персонал, които са снабдени с предпазни облекла и маски. 13 се лекуват с пневмонии от коронавирус в общинската болница за белодробни заболявания, а други 9  там са с обикновени пневмонии.

 Вчера са приети нови двама пациенти, чиито резултати от PCR теста се чакат, заяви управителят на бившия тубдиспансер д-р Петър Георгиев. 4-ма пациеенти с бронхопневмонии са настанени в отделението „Уши, нос, гърло” в МБАЛ – Благоевград, но техните тестове за коронавирус са отрицателни.

Според източници на „Струма“ с Ковид инфекция е военен от благоевградското поделение, който е транспортиран за лечение във ВМА болница в София. Упорито се говори, че УНГ отделението ще бъде трансформирано в трето Ковид отделение при разрастване на броя на заразените. Къде ще бъдат тогава хоспитализирани пациентите с хронични заболявания, които се обострят през есенно-зимния сезон, е не по-малко важен въпрос, който също трябва да получи отговор и най-вече да бъде взето решение.

Факт е, че ситуацията е усложнена. За днес са свикани заседания на Областния и Общинския щаб за борба с коронавируса в Благоевград, едно преди обяд, другото следобед, на които ще се обсъжда актуалната ситуация със заразата и капацитетът на болниците.

Справката от РЗИ – Благоевград показва, че само за денонощие новозаразените в областта са 97.

 БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Само питам...

    Персоналът знае ли как трябва да се използват кварцовите лампи, за да не вредят на пациентите?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *