Петричанин оглави германски отбор на по-високо ниво, разрежда изявите си като редови футболист

Малко преди Великден петричанинът Стоян Стойков застана начело на немския „Вакерсдорф“. Със заглавие „Бивше българско профи поема „Вакерсдорф“ сайтът на миньорите оповести новината. Следват биографични данни за 33-годишния нашенец, които описват кариерата му, започнала на 8 г. в родния „Беласица“, преминала през столичния „Левски“, с който подписва професионален договор на 18 г., двата сезона във втородивизионния „Банско“ и последвалия гръцки период, преди на 25 г. да се премести в Германия. Там успя да вкара 19-ките на „Шварцхофен“ в по-горната лига, след което се захвана с „Нидермурах“ и го класира на първото място в недовършения заради коронавируса шампионат 2019/20 г. на Крайскласе Норд-лигата. Паралелно през последните няколко години заедно с още неколцина българи, между които бившите играчи на „Бела“ Александър Митушев-Рууни и вратарят Борислав Стоянов, поделяха футболните си ангажименти между „Нидермурах“ и формацията по футзал на „Вакерсдорф“, която се състезава в регионалната Зюд дивизия.

„С назначаването на Стойков решихме особено важен проблем в нашия отбор. Имаме план, според който за следващия сезон ще сме много по-мощно организиран и добре позициониран тим“, завършва съобщението на клуба за треньорската рокада.

Приблизително в същата посока е и мнението на петричанина след официалното му назначение. „Разговаряхме с ръководството на „Вакерсдорф“ преди време, но тогава имах изпити в строителната сфера, в която работя, и отказах. Шефовете на миньорите се договориха с колегата Михаел Стилп, но после семейни причини го възпрепятстваха, пък и аз вече приключих учебните си ангажименти, а и Ковид-19 забави футбола в ниските дивизии и контрактът ми стана възможен. Поемам отбора на 7-мо място с едно ниво по-горе от досегашния ми тим „Нидермурах“, като задачата пред мен е по-добро класиране в следващия шампионат и търсене на промоция. Общината, която е част от област Швандорф в провинция Бавария, е спонсор и на футзалната, и на представителната формация, на която бюджетът е доста по-голям. Засега разполагам само с немски футболисти, има вариант да привлечем Боби Стоянов, макар че сегашните кандидати за пост №1 са трима. Аз ще съм играещ треньор, но все повече ще акцентирам върху работата ми на наставник за сметка на изявите на терена. Обстановката ми е позната, предвид факта, че отдавна съм част от футзалната им секция, така че се надявам да оправдая доверието и да продължим да се изкачваме в йерархията на местния футбол“, коментира Ст. Стойков, който не пропусна да честити великденските празници на своите съграждани в Петрич.

СТАНЧО СТАНЧЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *