НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
броколи – 300 г розички + част от дръжките
картоф – 1 бр. голям, около 170 г
лук – 1/2 глава
праз – 1 по – тънък стрък, бялата част
чесън – 2 скилидки
кайенски пипер – 1 люто чушле (сухо)
масло – 30 г
зехтин – 1 с.л.
сол – 1 ч.л. или на вкус
зеленчуков бульон – 700 мл
сирене чедър – 100 г
препечени филийки – или крутони
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Накълцайте чесъна, лука и праза и ги задушете до омекване в маслото и зехтина заедно със лютото чушле. Ако правите супата за деца, просто го пропуснете.
Добавете почистените и нарязани на дребно броколи и картоф.
Залейте със зеленчуковия бульон, добавете солта и варете под капак 30 минути.
Проверете дали картофите са сварени и ако трябва, продължете готвенето с още няколко минути.
Дръпнете от огъня, сложете чедър на малки парченца и пасирайте. Върнете за още 2-3 минутки на огъня.
Сервирайте вкусната кремсупа от броколи и чедър поръсена със натрошен чедър и хрупкави препечени филийки или хрупкави крутони.