
Необходими продукти:
- 12-18 бр. пилешки крилца
- • 1/2 ч.ч. соев сос
- • 3-4 с.л. зехтин
- • 3-4 скилидки чесън
- • сол и черен пипер
- • 1-2 щипки лют червен пипер или чили на прах(по желание)
- • 4 с.л. сусам (2 за маринатата и 2 за наръсване)
- • 3 ч.ч. вода или пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор. Подреждаме измитите и почистени от връхчетата крилца в плитка тава за печене.
В чаша смесваме соевия сос, зехтина, чесъна, солта, пипера, лютия пипер и 2 с.л. сусам и разбъркваме добре, докато сместа се хомогенизира и сусамените зрънца потънат. С помощта на лъжица поливаме от марината върху крилцата, като се стараем да покрием всички равномерно.
Добавяме внимателно водата/бульона, без да отмиваме маринатата от крилцата.
Поръсваме крилцата с останалия сусам и печем на най-ниска решетка в предварително загряна на 180С с вентилатор фурна (или 200С без вентилатор) за около 40-45 минути, или до златисто кафяво и сосът почти се е изпарил, като след 30-та минута, ако е необходимо – покриваме с хартия за печене, за да не прегарят.
При необходимост, доливаме с още 1/2 чаша топла вода или бульон.
Поднасяме горещи и поръсени със соса от печенето като предястие или лек обяд, или вечеря със свежа салата и препечени филийки, чеснови хлебчета или пърленки.
* Продуктите са за 4-6 порции.receptite.com