пилешки пържоли – 6 бр. от бут
гъби – 400 г
топено сирене – 150 г
олио – 2 с.л.
ЗА МАРИНАТАТА НА МЕСОТО
чесън – 3 скилидки
зехтин – 3 с.л.
кисело мляко – 6 с.л.
лимони – 1 бр.
куркума – 1 ч.л.
лют четвен пипер – 1/2 к.л.
черен пипер – 1 к.л.смлян
кимьон – 1 к.л. смлян
кориандър – 1 к.л.
Приготвя се марината от 3 счукани скилидки чесън, зехтин, кисело мляко, сокът на един лимон, малко куркума, лют червен чипер за пикантност, черен пипер, кимион и кориандър.
Всички съставки се слагат в купа и се разбъркват. Пилешките пържоли се поръсват със сол на вкус и всяка една се намазва с маринатата.
Слагат се в купа с капак, ако е останала от маринатата се чоливат с нея и се оставят да се овкусят на хладно (в хладилника) за около 2-3 часа.
Дъното на гювеча се намазва с олио, слага се един ред пт пържолите, отгоре ред гъби(предварително почистени и нарязани на филийки), ред топено сирене.
След това отново пържоли, гъби и топено сирене. За цвят и разкош може да се сложат цели чери доматчета, но това не е задължотелно.
Гювечът се постаея във фурната и пържолите се пекат отначало на 220 градуса, след което температурата се намалява на 190 градуса за около 75 минути.