Пиронкова чака Серина Уилямс след обрат срещу световната №32 в Австралия

Цветана Пиронкова продължи прекрасния си старт на 2021 г. с обрат и победа над Дона Векич – 1:6, 6:4, 6:2, във втория кръг на турнира Yarra Valley Classic.

Надпреварата е продгряваща преди Australian open, който започва на 8 февруари.

Спортист на годината на България за миналата година прави шеметно начало на тази, като това е петата поредна победа на пловдивчанката. Тя спечели три пъти в квалификациите в Дубай, които я пратиха в основната схема на Откритото първенство на Австралия, а в Мелбърн за два дни победи два пъти – Людмила Самсонова (Русия) и сега хърватката Векич.

Световната №32 стартира мача като фаворит и оправда тези очаквания с ранен пробив при 1:1 в първия сет. Векич затвърди силно начало на двубоя и с още два брейка на началния удар на Цвети нанесе мощен удар – 6:1 в първата част. Изглеждаше, че ще е труден ден за нашата първа ракета, която бе надиграна в откриващия сет.

Последва голяма битка и променена българка на корта, която намери увереност въпреки трудния първи сет. Пиронкова отново допусна пробив за 0:2, но го върна веднага с много смели отигравания на подаването на Векич.

При 4:4 световната №136 нанесе решаващия удар – нов пробив и аванс в сета, дошъл след най-дългия гейм в мача, минал през 4 равенства и две изпуснати точки за пробив от българката.

Пиронкова затвори тази част на свое подаване – 6:4.

Нататък сякаш психологически работата беше свършена. Векич рухна, а Цвети заигра прецизно и хладнокръвно. При 2:2 българката нанесе първия удар с пробив след нов маратонски гейм, след това съвсем съкруши съперничката с нов брейк при 4:2 и сложи точка на спора с лесен гейм на нула на свое подаване – 6:2.

Срещата продължи почти два часа, като вторият сет бе 45-минутен и бе ключът към обрата. Векич вероятно не иска и да чуе за мач с Пиронкова вече, след като това бе пета загуба от пет срещи с нея, въпреки че във всички пет случая е била по-високо в ранкинга от българката. Хърватката не е забравила и как бе победена на US Open преди няколко месеца от Цвети, която току-що се бе завърнала на корта след близо тригодишно отсъствие.

Пиронкова чака в третия кръг победителката от мача Серина Уилямс – Дария Гаврилова, който е по-късно днес.  Със Серина съдбата явно също е решила да я среща неизменно след завръщането. Двете играха четвъртфинал на US Open, а на „Ролан Гарос“ по-късно през есента също трябваше да се изправят в дуел, но американката се оттегли от турнира с травма преди мача.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *