ПИСМО В „СТРУМА”! 120 първокурсници задочници на Факултета по педагогика в ЮЗУ искат изпитите да са онлайн, за да не пътуват до Благоевград, след призива на здравния министър

120 студенти задочници от първи курс на Факултета по педагогика към Югозападния университет настояват да положат семестриалните си изпити онлайн, за да не пътуват до Благоевград. Студентите изпратиха писмо на редакционния имейл на вестник „Струма”. В него те обясняват, че имат общо 5 изпита от редовната сесия. За 4 от тях преподавателите са решили да се проведат онлайн през платформата „Блекборд“, с която университетът работи, но един от преподавателите държи изпитът по неговата дисциплина да се проведе присъствено.

„Потокът от студенти наброява към 120 души, всички сме от различни области на страната, повечето са на възраст над 35 години, което автоматично поставя близките ни в рисковата група. Някои от нас работят в сферата с деца и работодателите ни са абсолютно против да пътуваме до Благоевград в тази обстановка. Това, което ни обясниха от университета, е, че след като няма официална заповед от ректора за начина на провеждане на изпитите, всеки преподавател може сам да прецени. Това за всички нас звучи доста несериозно, предвид препоръките на здравното министерство, че е добре да се избягват неналожителни пътувания до Благоевградска област, поставена в „червена зона“, и ежедневните нарастващи случаи на заболели.

Във връзка с това, че пътуваме от различни области, това би довело до допълнително усложняване на ситуацията. Всички наши опасения и искания са отнесени до ръководните органи на университета, но от 15.10. до днешна дата /б.р. 20.10./ нямаме информация или решение по казусите”, пишат студентите с молба за съдействие.

За коментар потърсихме декана на Факултета по педагогика доц. д-р Янка Стоименова, която бе запозната с казуса и показа постъпилите до нея две подобни писма.

„Ще се съобразим с искането на студентите, няма пречка и 5-те изпита да се проведат от дистанция чрез платформата „Блекборд”, заяви деканът и припомни, че всъщност първокурсниците задочници имаха две седмици присъствени очни занятия, но сега заради отправения призив от министър К. Ангелов да не се пътува до Благоевград много от тях се страхували да дойдат.

„Разбирам ги. Ще удовлетворим желанието им, още повече че са и голям поток”, каза ръководителят на основното звено и в присъствието на репортер на „Струма” издири разписа на студентите, заложените изпити и преподавателите, водещи съответните дисциплини. Деканът проведе и няколко телефонни разговора, за да се увери, че преподавателите имат готовност и всичките 5 изпита ще са от дистанция. Един от разговорите бе с преподавателка от Филологическия факултет, която също изрази готовност в края на месеца да изпита задочниците онлайн и за това да бъде създадена съответната организация.

„Очевидно притеснението на студентите е продиктувано и от това, че колегата е от друг факултет, поради което е чакал заповед от нас за провеждане на изпита от дистанция”, заключи доц. Стоименова и допълни, че за да са спокойни и информирани студентите, за провеждането на сесията изцяло онлайн ще бъде пуснато и специално съобщение.

На финала на разговора деканът, както и зам. деканът доц. д-р Даниела Томова, подчертаха, че винаги са готови да проведат разговор, да изслушат студентите и както и досега, ще продължат да им съдействат.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Янка Стоименова

Коментар с Facebook

Подобни новини

4 Коментара

  1. доцент

    Днешните студенти единствено търсят лесно как да си вземат изпита и не ги интересува какво могат и какво трябва да знаят. Важно е диплома, но не и знания, важно е да е бързо, но не и да натрупат опит! Това поведение и това тяхно желание все още пълни касичката на този провинциален ПУЦ, а от там и на една шайка некадърници налазили в управлението му.
    Макар и да има читави преподаватели и студенти те бързо изчезват в морето на тази посредственост, която се шири. Ако навремето ЮЗУ имаше потенциал и от него излизаха що годе кадърни кадри – днес всичко е напълно деградирало и е обезмислило всичко.
    Ректор – преписвач, посредствен преподавател и абсолютно некадърен учен. Професор с по-малко статии от начинаещ асистент, нищо самостоятелно.
    Декани – събрани от кол и въже стига да са послушни на ректора. Хора без характер и без никакъв научен капацитет – иначе лесно биха преценили, че се хващат на едно хоро с възможно най-корумпираните и накадърни хора и че това ще им донесе повече негатив сред академичната общност отколкото полза.
    Ръководители катедри – тук-там борбени, но бързо натирени в ъгъла чрез машината за натиск
    Преподаватели – след като вече пета година търпят този ректор – явно и те са достатъчно безхарактерни и с огромни съмнения, че са някакъв фактор в науката и образованието – предпочитат тихо и кротко да си вземат мизерните заплати, да парадират, че преподават и да се радват на всеки 200-300 лв за дрешки на всеки три месеца – както дете се радва на сладолед.
    Студенти – Е79, които предпочитат провинциалния пуц, за да не плащат много, да минат обучението бързо и после пак да работят като продавачки, гримьорки, барманчета и сервитьори.

    Отговори
  2. Благоевградчанин

    И декана и зам.декана на този факултет и Зам. ректора -Дерижан и Ректора БЮ- пенсионер и плагиат са кухи лейки и некадърници, спуснати с парашут на тези длъжности.
    Какво очаквате да кажат тези некадърници- онзи мишок Юруков се е скатал и мисли как да открадне още от ЮЗУ-докато още не са го изритали за незаконния избор за ректор.
    Струма, НАП и МОН – Вижте къде са служебните коли на ЮЗУ- на новия строителен обект в Българчево. Ща закрият университета- само крадът от парите на студентите и държавните субсидии.

    Отговори
  3. БоЮр

    Ще пишат на всички по една служебна тройка и всички ще са доволни, само дето нищо няма да знаят!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *